joi, 28 aprilie 2016

Piața pentru masa Pascală!

Cu doar câteva zile înainte de Paște, Piața Centrală din Darabani abundă în oferte de miei sacrificați. Mai mici – de vreo 6 kilograme, mai mari – de 12-13 kilograme, pentru toate gusturile și buzunarele, după spusele vânzătorilor.
 Dar cu toate astea, marfa e mai mult „vizionată“ decât cumpărată.
 „Ne merge mai rău decât anul trecut, oamenii preferă să cumpere câteva kile de carne de porc sau de pasăre, nu un miel întreg, de 10-12 kilograme. Pentru cine întreabă, e 20 de lei kilul. Pentru cine cumpără, ajungem la 18 lei pe kil“, ne spune o femeie care vine la piață cu miei de la Lișmănița.
 „Nu se compară ceea ce vindem noi cu ce găsești la supermarket, carnea noastră de miel are gust, nu e ca guma. Iar la market prețul e mai mare, am văzut că se vinde mielu’ cu 25 de lei kilogramul“, completează un alt producător.
 Neoficial, unii producători particulari veniți la piață cu miei susțin că au condiții la stână pentru sacrificarea mieilor.
 Oficial, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Botoșani au transmis că, la nivel județean, luna aceasta au fost sacrificați 529 de miei în abatoare autorizate sanitar veterinar și că în Botoșani nu au fost amenajate centre de sacrificare temporare.
 În Piața Centrală găsești de toate pentru masa Pascală: carne de miel, produse lactate, ouă, la prețuri ușor negociabile.
 Brânza de vaci nelipsită pentru pască se vinde cu 14 lei kilogramul, smântâna cu 10 lei, 15 lei ajunge kilogramul de brânză de burduf , iar pentru pofticioșii care nu țin neapărat la tradițiile de Paște se găsește și câte un cârnăcior de casă, dar cam piperat la preț: 25 de lei kilogramul.
 Și vinul de casă asezonează oferta de produse de casă.
 Ouăle nu scad sub 80 de bani bucata, iar verdețurile se vând la cel puțin 1 leu legătura.
 Au mai rămas puține zile până la Paște, iar micii comercianți speră să nu rămână cu produsele nevândute, dar nici nu promit o ieftinire de ultim moment…

Niciun comentariu: