vineri, 22 aprilie 2016

Subvențiile au reintrat în normal!

Depunerea cererilor unice pentru subvenţii pe terenul lucrat şi pentru animale a reintrat în normal începând de ieri, după mai bine de o lună şi jumătate în care fermierii au putut depune doar dosarele privind acordarea ajutorului financiar în sectorul vegetal.
 Problema a stârnit mari nemulţumiri printre fermierii milenceni, care au aflat că la centrele locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pot depune cel mult documentele pentru subvenţia pe teren, în timp ce pentru animale li s-a spus scurt că cererile încă nu se pot depune.
 Grav este şi că problema nu a fost una de câteva zile, campania de depunere a cererilor debutând tocmai pe 1 martie.
Totul a plecat de la o problemă de sistem a APIA: un modul de captare şi de procesare a datelor a dat erori.
 Din păcate, pentru rezolvarea acestor probleme a fost nevoie de o lună şi jumătate.
 Cererile unice pentru subvenţie în sectorul vegetal şi în cel zootehnic se pot depune până pe 16 mai. După această zi mai este o perioadă de graţie, însă fiecare zi de întârziere după 16 mai înseamnă o penalizare cu 1% din valoarea subvenţiei pentru beneficiari.
 Directorul general adjunct al APIA a declarat recent că nu se poate avea în vedere o prelungire a termenului de 16 mai, aceasta fiind o derogare a Uniunii Europene care s-a dat numai în 2015, prin regulament.
O altă problemă de soft care a afectat mii de fermieri din judeţ este legată de avansurile la plata unică pe suprafață, de 53 de euro la hectar, pe care beneficiarii trebuiau să îi primească în lunile noiembrie şi decembrie 2015.
 Din cauza unor probleme la softul central de procesare a dosarelor, funcţionarii APIA Darabani au trebuit să procese manual dosarele.

Niciun comentariu: