Măsuri severe de control la vămi, interzicerea comercializării porcilor în judeţ şi comisii mixte de control sunt primele măsuri ce se vor lua pentru prevenirea intrării virusului pestei porcine africane în Botoşani.
Din păcate, judeţul este cel mai apropiat punct românesc faţă de ultimul focar de pestă porcină declarat.
Este vorba despre localitatea Kelimentsi din Ucraina, în apropiere de graniţa cu Republica Moldova, la doar 70 de kilometri de judeţul Botoşani.
Situaţia a fost prezentată în cadrul Comitetului local pentru combaterea bolilor, întrunit de urgenţă la Prefectură, în prezenţa lui Mihai Ponea, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Boală ce nu se poate tratata şi nici vaccina, pesta porcina africană are ca principală măsură de diminuare a focarului - eutanasierea şi incinerarea animalelor bolnave.
Tocmai de aceea, măsurile de prevenţie în apropierea unui focar de infecţie trebuie să fie foarte stricte.
Printre măsurile ce urmează a fi luate, va fi şi refuzul sau confiscarea oricărui produs din carne de porc, animal viu sau carne crudă de porc în toate punctele de trecere a frontierei ale judeţului, ulterior specialiştii sanitar-veterinari urmând să neutralizeze respectivele produse.
Târgurile, oboarele şi alte aglomerări de animale, autorizate sau nu, vor fi verificate, fiind interzise total transportul şi comercializarea porcilor în întreg judeţul Botoşani.
Totodată, pentru că pe 15 mai începe vânătoarea la mistreţi, se va interzice gonajul, pentru evitarea deplasării pe distanţe mari a animalelor.
Simtomatologia de bază a pestei porcine africane:
· moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt
· temperatură foarte ridicată, (40,5 – 42 de grade Celsius) şi stare febrilă
· roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfurilor picioarelor, a abdomenului şi a pieptului
· lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers
· vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu