marți, 7 iunie 2016

”Falșii asistați”!

Pe cei aproximativ 100.000 de botoșăneni care primesc ajutoare sociale îi asteaptã vremuri grele. Pentru a elimina din sistem falsii asistati, Ministerul Muncii va dezvolta programe informatice, conectate la ANAF si Evidenta Populatiei.
 Mai mult, pentru a încuraja munca si a sustine financiar doar persoanele cu adevãrat sãrace, trei tipuri de ajutoare vor fi reunite în venitul minim de insertie: venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutoarele pentru încãlzire.
 Persoanele care incaseazã prestatii sociale vor fi verificate la sange de specialistii din cadrul Ministerului Muncii.
 Pentru a elimina din sistem persoanele care nu au dreptul la asistentã socialã, va fi implementat un sistem informatic integrat prin care sã fie monitorizate toate drepturile sociale.
 Dragos, Parlaru, ministrul Muncii, a declarat pentru „Capital” cã va avea loc o colaborare cu Evidenta Populatiei, si cu ANAF, pentru a fi identificate persoanele care nu si-au achitat taxele si impozitele anuale, veniturile realizate din activitãti independente, sau alte tipuri de venituri.
 „Cred cã numãrul falsilor asistati social va scãdea dacã bazele de date ale institutiilor statului vor fi interoperabile. Iar pentru acest lucru e nevoie de training al personalului si module de interfatare prin accesarea de fonduri europene.
 E vorba de dezvoltare de aplicatii informatice complexe”, a spus Dragos Paslaru.
O altã directie pe care va actiona Ministerul Muncii este incurajarea muncii, in detrimentul incasãrii ajutoarelor sociale de la stat.
 „Pentru a incuraja munca, trebuie sã fiu sigur cã, prin ajutoarele sociale, tintesc exact oamenii care au cea mai mare nevoie de ele.
 Si aici, primul pas a fost fãcut prin programul cu Banca Mondialã, program prin care, de la 1 ianuarie 2017, trei tipuri de ajutoare vor fi comasate intr-unul singur, asigurand venitul minim de insertie”, a mai spus ministrul.

Niciun comentariu: