miercuri, 22 iunie 2016

Măsuri pe timp de caniculă

Potrivit unui comunicat de presă emis, marți, de Inspecția Muncii, în perioada următoare vor fi făcute controale, prin inspectoratele teritoriale de muncă, pentru a se verifica dacă angajatorii respectă măsurile care trebuie aplicate cu privire la protecția angajaților pe timp de caniculă.
 "Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri", se arată în comunicat.
 Acțiunile de control vizează mai ales sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise, unde activitățile fizice necesită un efort fizic deosebit.
"Ne concentrăm atenția pe sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități ce necesită efort fizic deosebit, caz în care angajatorul poate reduce durata zilei de muncă sau poate eșalona ziua de lucru pe două perioade.
 Angajatorii care nu pot asigura aceste condiții trebuie să stabilească de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților alte măsuri cum ar fi: reducerea programului de lucru sau eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru".
 Angajatorii care nu respectă prevederile Ordonanței 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă vor fi sancționați cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei, anunță Inspecția Muncii.
Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări referitoare la temperaturile ridicate care care vor atinge 37 de grade Celsius în următoarea perioadă, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. (Mediafax)

Niciun comentariu: