marți, 12 iulie 2016

Coroana revine!

Toate autoritățile și instituțiile publice din Mileanca vor trebui să-și schimbe, până în 2018, însemnele oficiale de pe sigilii și steme.
 Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni, preşedintele Klaus Iohannis promulgând proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.
 „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea.
 Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora.
 Până la această dată cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.
Monedele şi bancnotele emise de Banca Naţională a României, anterior datei de 31 decembrie 2018, vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.
 În expunerea de motive a legii, iniţiatorii susţin că prezenţa coroanei pe stema României este un simbol al „independenţiei, suveranităţii şi unităţii statului”.
Proiectul de modificare a Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, iniţiat de mai mulţi parlamentari
a fost adoptat pe 8 iunie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Niciun comentariu: