Nici luna viitoare nu vom scăpa de secetă.
În Moldova, conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) Reading-Anglia, doar în luna lui Brumar precipitațiile vor fi mai însemnate cantitativ, fiindcă în septembrie seceta își va face iar simțită prezența.
Nori de ploaie se vor aduna doar în județele din centrul României, unde cantitățile de precipitații vor apropiate de normalul perioadei.
În ceea ce privește temperaturile aerului, acestea vor avea valori peste normele climatologice în sud-estul și local în sudul, estul și extremitatea de vest a țării.
În rest, valorile medii lunare vor fi apropiate de normalul perioadei.
În octombrie, temperatura medie lunară a aerului va înregistra valori mai ridicate decât normalul perioadei în sud-estul țării și local în sudul și vestul extrem, iar în rest aceasta se va apropia de media climatologică.
Tot în octombrie, temperatura multianuală lunară este de 9,6 grade Celsius.
Dacă ne referim la cantitățile totale de precipitații, acestea vor fi normale în sud-estul și local în sudul țării, iar în nord-estul, centrul și vestul extrem precipitațiile pot fi peste media stabilită, respectiv 43,5 de l/mp.
În Moldova, conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 8-21 august 2016, în primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa, în general, în jurul normelor specifice acestei perioade din an, respectiv temperaturi medii diurne cuprinse între 28-30 de grade, iar nocturne de 15-16 grade Celsius.
În data de 10 august va avea loc o ușoară încălzire, iar media temperaturilor maxime va urca spre 32 de grade, în timp ce media minimelor se va menține la valori de 15…16 grade Celsius.
Începând cu data de 11 august vremea se va răcori semnificativ, astfel că până sâmbătă, 13 august, se vor înregistra temperaturi sub cele climatologic specifice pentru a doua decadă a lunii august, media maximelor coborând de la o valoare de 30 de grade spre 24-25 de grade Celsius.
Temperaturile nocturne vor scădea de la valori medii de 16 grade până spre 13…14 grade Celsius spre sfârșitul primei săptămâni.
Ulterior, până la finalul celei de-a doua săptămâni de prognoză, variațiile termice de la o zi la alta nu vor mai fi notabile și se vor înregistra valori apropiate de norme, media maximelor fiind de 26-29 de grade Celsius, iar a minimelor de 14-15 grade Celsius.
Gradul de instabilitate atmosferică va fi ridicat pe 11 și 12 august, când se vor semnala averse și descărcări electrice, iar izolat se vor cumula cantități de apă mai însemnate.
În celelalte zile ale intervalului de prognoză, probabilitatea de apariție a ploilor de scurtă durată va fi redusă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu