luni, 26 septembrie 2016

În caz de cutremur

Cutremurul din noaptea de vineri spre sambata a adus din nou in atentie procedurile in caz de cutremur: ce trebuie sa facem si unde sa ne adapostim pentru a ne salva viata.
 Ca de obicei, sfaturile pe acest subiect inunda retelele sociale post-eveniment. Acum am avut noroc: seismul a fost usor si nimeni nu a avut de suferit.
 Dar cum zona Vrancea e imprevizibila si oricand putem sa ne trezim in miez de noapte cu o zdruncinatura de peste 7 grade, ar fi bine sa ne interesam din timp despre metodele de protectie, inclusiv cum sa ne asiguram locuinta.
Cateva informatii utile.
Pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, la pagina 13, gasim un ghid complet despre cum trebuie sa ne pregatim inainte de producerea unui cutremur.
 De aici aflam, pas cu pas, cum ne putem asigura locuinta si cat de important este sa nu facem modificari cladirilor.
 Ghidul contine o serie de intrebari referitoare la aspecte care trebuie sa fie controlate.
 Printre intrebarile la care trebuie sa raspundem se numara:
 - Stiu de unde se intrerupe alimentarea cu apa, electricitate si gaz?;
 - Instalatiile de incalzire a apei si alte aparate menajere grele, care prin rasturnare ar putea sa rupa conductele de gaz sau de apa, sunt bine fixate?;
- Obiectele grele sunt amplasate pe rafturile de jos?
 - Oglinzile, tablourile si alte obiecte atarnate pe pereti sunt fixate impotriva desprinderii?
 - Paturile si fotoliile sunt departe de sobe si ferestre?
 Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile al caror raspuns ne poate ajuta sa ne dam seama daca suntem sau nu pregatiti pentru a face fata unui seism mai serios decat cel din weekendul care a trecut. De aici putem afla mai multe date despre seisme, cum ne pregatim si cum ne comportam la cutremur, dar si dupa acesta, pentru ca pericolul nu trece imediat.
 Pentru ca lucrurile sa fie intelese cat mai usor atat de adulti, cat si de copii, exista si filmulete educative.

Niciun comentariu: