După o vară secetoasă, în Moldova, conform specialiștilor de la Centrul European pentru prognoze de medie durată Reading din Anglia, toamna va fi lungă, ploioasă și cu temperaturi mai mari decât normalul perioadei.
Conform tradiției populare, septembrie (Răpciune) este luna care deschide ușa toamnei, cu o vreme schimbătoare. Acestei perioade din an i se mai zice și „Vinițel“, fiindcă acum se culege rodul viilor. Aceeași tradiție mai spune că, dacă în septembrie e cald, atunci luna următoare va fi multă umezeală. Dacă va tuna în luna lui „Răpciune“, e semn de multă zăpadă în februarie, iar dacă vor înflori scaieții, atunci toamna va fi lungă și frumoasă.
Trecând de la aceste observații ale înțelepciunii populare la prognozele meteorologice, aflăm că în această lună, în țară temperaturile medii lunare vor avea valori peste normele climatologice în sud-est și local în regiunile sudice și estice, iar în rest vor fi apropiate de normele climatologice.
În aceeași lună, temperatura multianuală lunară este de 14,8 grade Celsius.
Pentru Modova, temperatura medie este cuprinsă între 10 și 17 grade Celsius.
În țară, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice și estice și local în vest, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de valorile normale.
Media multianuală este de 55 de l/mp, iar în Moldova, de 45-55 de l/mp.
În octombrie, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi mai ridicate decât normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând, local, regiunile nordice, centrale și vestice, unde se vor apropia de media climatologică, respectiv 9,6 grade Celsius.
În Moldova, în luna lui „Brumărel“ temperatura medie este cuprinsă între 5 și 12 grade Celsius.
Dacă ne referim la cantitățile totale de precipitații, acestea vor fi apropiate de norma perioadei (43,5 de l/mp), respectiv în sud-estul și local în sudul țării, iar in restul teritoriului vor avea o tendință spre excedent.
În Moldova, norma climatologică este cuprinsă între 33 și 41 de l/mp.
Pentru noiembrie, temperaturile aerului vor avea valori medii lunare apropiate de normalul perioadei (3,8 grade Celsius) în cea mai mare parte a țării.
Și mai mari în sud, sud-est și vestul țării.
În Moldova, temperatura medie lunară este cuprinsă între 5 și 8 grade Celsius.
Tot în luna lui „Brumar“, cantitățile totale de precipitații se vor încadra, în general, în normele climatologice (41,5 de l/mp) în regiunile sud-estice și sudice, iar în rest vor fi excedentare.
În Moldova, media lunară este cuprinsă între 23 și 36 de l/mp.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu