luni, 10 octombrie 2016

Școala: drepturi și obligații! (I)

Scoala a început în acest an cu reguli si drepturi „legale“ pentru elevi, în sensul că populatia scolară beneficiază de un statut special, prin care află ce poate face si ce nu se cuvine câtă vreme participă la cursuri.
Statutul elevilor reglementează drepturile si obligatiile acestora, fiind primul document de acest tip elaborat după revolutia din 1989.
El contine îndatoriri, interdictii si sanctiuni care se aplică elevilor în cazul în care comit diverse fapte în incinta unitătii de învătământ.
 Desi pare destul de hilar, prin acest statut, elevii au dreptul la o educatie de calitate, într-un mediu care sprijină libertatea de expresie, lucru care ar fi trebuit să fie de la sine înteles si nu prevăzut într-un astfel de document, cu atât mai mult cu cît educatia în România este garantată prin constitutie si e si obligatoire, pînă la clasa a X-a, inclusiv.
În altă prevedere se specifică faptul că elevii trebuie să stea cel mult sapte ore pe zi la scoală.
De asemenea, trebuie să primească rezultatele evaluărilor scrise în maximum 15 zile lucrătoare si să fie informati despre notele consemnate în catalog înaintea încheierii situatiei scolare.
 „Moda“ instaurată în unele scoli, unde accesul era conditionat de purtarea unei uniforme a clasei ori a unitătii, pică prin acest statut, pentru că elevii au acces în unitătile de învătămțnt, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii că nu ar etala o uniformă.
 Cinci feluri de drepturi, dar si obligatii
 Potrivit aceluiasi document, elevii au cinci feluri de drepturi: educationale, de asociere si exprimare, sociale, recompense si altele.
Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnitătii si personalitătii, să îsi desfăsoare activitatea în spatii care respectă normele de igienă scolară de protectia muncii, de protectie civilă si paza contra incendiilor.
 Ei au dreptul de a învăta într-un mediu care sprijină libertarea de expresie, dar aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulară si nici dreptul la propria imagine. Conducerea scolii si cadrele didactice nu pot confisca bunuri ale elevilor dacă acestea nu atentează la siguranta personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învătământ.
Elevii care timp de cel putin patru săptămîni nu pot participa la cursuri, din cauza unei dizabilităti sau a unor boli cronice, au dreptul de scolarizare la domiciliu sau în unităti de asistentă medicală. Statutul elevului prevede si obligatii, prima trecută la catastif fiind că au obligatia să frecventeze toate orele de curs si să se pregătească la fiecare disciplină de studiu. Ca si pînă acum, trebuie să respecte regulamentele si deciziile unitătii de învătămînt, să respecte curătenia, linistea si ordinea în spatiul scolar, să folosească manualele scolare primite gratuit si să le restituie în stare bună. Statutul contine si o noutate, care a existat si pînă acum, dar nu era scrisă negru pe alb - le este interzis elevilor să folosească telefoanele mobile în timpul orelor de curs. Desi nu le place această prevedere, elevii trebuie să tină cont de ea: în timpul programului scolar, elevii nu pot părăsi perimetrul scolii si le este interzis să provoace, să instige si să participe la acte de violentă în unitatea de învătămînt si în afara ei.

Niciun comentariu: