miercuri, 5 octombrie 2016

Ziua mondială a educației

Ziua mondială a educației (Journée mondiale des enseignants / World Teachers' Day), marcată în fiecare an la 5 octombrie, are ca temă, în 2016, "Să-i prețuim pe profesori, să le îmbunătățim statutul", potrivit site-ului unesco.org.
 În acest an, Ziua mondială a educației se serbează pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (adoptată de ONU în septembrie 2015), care garantează o educație de calitate.
În același timp, în 2016, de Ziua educației, se marchează 50 de ani de la adoptarea Recomandării UNESCO și a Organizației Internaționale a Muncii cu privire la statutul cadrelor didactice (1966).
Astfel, tema din acest an reia principiile fundamentale ale Recomandării adoptate în urmă cu 50 de ani, punând totodată în evidență necesitatea de a acorda susținere profesorilor, în acord cu obiectivele dezvoltării durabile ale Agendei 2030 a ONU.
Obiectivul numărul 4 dedicat educației vizează "asigurarea accesului la o educație de calitate pentru toți, în mod egal, precum și promovarea posibilităților de învățare pe tot parcursul vieții".
Ziua de 5 octombrie, când se sărbătorește Ziua Internațională a Educației sau Ziua Internațională a Profesorului, va fi marcată și la Mileanca..
În această zi elevii vor merge la școală dar vor desfășura alte activități decât orele de curs obișnuite. "Elevii vor merge miercuri la școală, dar se va sărbători această zi prin manifestări și acțiuni planificate la nivelul fiecărei unități de învățământ, alături de cadrele didactice", a precizat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Niciun comentariu: