joi, 24 noiembrie 2016

Notificare de gripă aviară

Primăriile au primit notificare de la Direcția Județeană Sanitară Veterinară să informeze cetățenii asupra obligativității menținerii păsărilor în curți, iar în fermele comerciale de păsări s-a dispus respectarea cu strictețe a condițiilor de biosecurite, având în vedere pericolul pe care îl reprezintă migrația păsărilor sălbatice și rolul acestora în difuzarea virusului gripal aviar din țările afectate. Autoritatea pentru siguranță alimentară din Ungaria a ordonat sacrificarea a mii de păsări din cauza descoperii unor focare de gripă aviară în sudul țării, urmând ca proprietarii păsărilor sacrificate să fie despăgubiți de stat.
 Autoritățile ungare au notificat Autoritatea Veterinară Română privind identificarea unor focare de gripă aviară, iar ANSVSA a transmis direcțiilor de sănătate publică din țară să ia măsurile care se impun.
 Despre semnalele din Ungaria au fost notificați și medicii veterinari oficiali și cei de liberă practică. Ca măsuri, aceasta înseamnă înăsprirea și respectarea în continuare a normelor de biosecuritate în fermele respective și obligativitatea fiecărui crescător și deținător de animale să notifice în timp util orice suspiciune de îmbolnăvire a păsărilor.
 Măsurile suplimentare pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României se concretizează în monitorizarea severă a comerțului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de păsări care vin din țările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de influență aviară.
La nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județ se procedează la verificarea și asigurarea permanentă a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu și a stocurilor de materiale necesare pentru intervenție în caz de necesitate, a echipamentelor de protecție și a stării utilajelor de dezinfecție.
 Până în acest moment Ungaria, Elveția, Danemarca, Ungaria, Croația, Germania, Olanda și Austria au notificat la Bruxelles existența focarelor de gripă aviară pe teritoriul lor.
 În cazul Germaniei, Ungariei și Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restricție sanitară veterinară în contextul evoluției focarelor de influență aviară înalt patogenă a virusului H5N8.

Niciun comentariu: