miercuri, 2 noiembrie 2016

Trimiși la cursuri de administrație publică!

Aleşii locali din Mileanca, dar şi din întreaga ţară, ar putea fi obligaţi să urmeze un curs de administraţie la preluarea primului mandat, în termen de cinci luni de la preluarea lui.
 Aleşii ar trebui să meargă la un curs de administraţie publică locală, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi cu tăierea indemnizaţiei de şedinţă - prevede o iniţiativă legislativă depusă la Camera Deputaţilor.
 Propunerea legislativă care modifică legea privind Statutul aleşilor locali, a fost iniţiată de 15 deputaţi PNL şi UDMR.
“Aleşii locali au obligaţia de a participa la un curs de pregătire în domeniul administraţiei publice locale, în primele cinci luni de la preluarea primului mandat.
Cursurile de pregătire vor fi organizate de instituţiile abilitate de lege, care sunt obligate să stabilească locaţiile şi numărul de participanţi astfel încât toţi aleşii locali să poată beneficia în termenul stabilit de acest curs.
Încălcarea acestor prevederi atrage după sine retragerea indemnizaţiei de şedinţă până la data înscrierii alesului local la cursul de pregătire”, după cum se arată în proiectul de lege.
Iniţiatorii susţin că, din cauza necunoaşterii legilor administraţiei publice locale, aleşii au încălcat frecvent legislaţia, ceea ce a condus la disfuncţionalităţi şi la numeroase procese în justiţie legate în special de proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în cazul concesionării şi închirierii unor bunuri.
 “Modul de administrare a patrimoniului public şi privat al statului şi al unităţilor-administrativ teritoriale, precum şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli au avut de suferit în urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, în opinia noastră, din cauza slabei pregătiri a aleşilor locali aflaţi la primul mandat în domeniul administraţiei publice locale.
De asemenea, din rapoartele Curţii de Conturi reiese faptul că multe dintre abaterile constatate se datorează necunoaşterii sau interpretării eronate a reglementărilor legale la nivelul organelor deliberative locale”, mai argumentează iniţiatorii.
 Proiectul care îi trimite la “şcoală” pe aleşi se află în consultare publică la Camera Deputaţilor.

Niciun comentariu: