miercuri, 14 decembrie 2016

Încep plățile!

Casa Județeană de Pensii Botoșani anunță faptul că de astăzi, 14 decembrie, începe plata drepturilor bănesti care se achită prin intermediul institutiei.
 „Toate pensiile care se distribuie prin intermediul Companiei Nationale Posta Română vor fi achitate înainte de sărbători, în intervalul 14 decembrie - 23 decembrie 2016, inclusiv“, conform unui comunicat al CJP.
 În acest scop, a fost modificat termenenul de virare către oficiile postale a sumelor de plată pentru transa a IV-a.
 De mentionat este faptul că drepturile bănesti care se distribuie prin intermediul băncilor sunt achitate la termenele stabilite în conventiile pe care Casa Natională de Pensii Publice le are încheiate cu aceste bănci.
Totodată, CJP  mai aduce în vedere faptul că, urmare Hotărîrii de Guvern nr.900/08.12.2016 publicată în Monitorul Oficial din 8 decembrie, cuantumul ajutorului anual cuvenit veteranilor de război, văduvelor de război, precum si accidentaților de război în afara serviciului ordonat, pentru acoperirea unei părti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, a fost mentinut la valoarea de 335 lei.
Conform normelor legale în vigoare, veteranii, văduvele de război, precum si accidentatii de război în afara serviciului ordonat care au suferit o infirmitate din cauza actiunii mijloacelor de luptă, au dreptul la un ajutor anual pentru acoperirea unei părti din costul chiriei, energiei termice si electrice pentru nevoi casnice.
Aceste drepturi se achită împreună cu indemnizatia cuvenită lunii decembrie 2016.
 În judetul nostru beneficiază de aceste drepturi un număr de peste 800 de persoane.
Circa 20.000 de botosăneni  vor primi luna aceasta banii care li se cuvin cu întârziere, dar măcar îi vor primi, pentru a avea cu ce îsi asigura cele necesare de sărbători si pentru a-si achita facturile. Conform unui comunicat al Directiei Generale de Asistentă Socială si Protectia Copilului, plata prestatiilor sociale cuvenite persoanelor cu dizabilităti din județ se va face luna aceasta cu câteva zile întârziere ca urmare a faptului că rectificarea bugetară a fost făcută de Guvern la sfârsitul lunii noiembrie.
Persoanele cu dizabilităti trebuie să stie că este vorba de 3-4 zile de întârziere, banii urmând să ajungă la beneficiari înainte de Crăciun.
 Astfel, DGASPC  va efectua plata sumele aferente către băncile comerciale si către Posta Română pe data de 15 decembrie (în lunile anterioare aceste plăti făcându-se pe data de 10).
 Beneficiarii care primesc indemnizatiile de handicap si alte drepturi bănesti prin intermediul cardului bancar vor încasa banii a doua zi.
 Plata prin mandat postal va fi esalonată de către Posta Română, astfel încât banii să ajungă cît mai repede la beneficiari, după puterile factorilor postali.
 În judetul nostru sunt aproximativ 20.000 de persoane cu handicap, dintre care peste 2.000 sunt copii.
Potrivit legii, persoanele cu dizabilităti au dreptul la trei tipuri de plăti care diferă de la caz la caz - indemnizatie lunară, indiferent de venituri, în valoare de 234 de lei, pentru adultul cu handicap grav sau 193 de lei, pentru adultul cu handicap accentuat; buget complementar lunar, indiferent de venituri, de 106 lei, pentru adultul cu handicap grav, 79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat sau 39 lei, pentru adultul cu handicap mediu sau de indemnizatie însotitor pentru persoanele cu handicap vizual, în valoare de 969 de lei.

Niciun comentariu: