joi, 15 decembrie 2016

Prime atractive!


O ordonanţă de urgenţă a Guvernului intrată în vigoare de la începutul acestei luni acordă prime atractive, care pot fi încasate de şomeri care şi îşi găsesc locuri de muncă.
De asemenea, OUG 60/2016 aduce şi subvenţii mai mari pentru patronii care angajează şomeri incluşi în categorii defavorizate.
 Un şomer care se angajează la o distanţă de minimum 50 de kilometri de domiciliu poate beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei, care se achită într-o singură tranşă. Condiţia este ca beneficiarul să aibă domiciliul ori să se angajeze într-o localitate inclusă pe lista celor cu grad de marginalizare peste medie şi grad de marginalizare sever.
Poate beneficia de prima de instalare cine îşi are domiciliul ori reşedinţa în aceste localităţi şi îşi găseşte serviciu la cel puţin 50 de kilometri distanţă.
De asemenea, şi milencenii din alte localităţi pot lua prima de 12.500 de lei dacă se angajează în alt judeţ, într-o localitate aflată pe lista celor incluse la grad de marginalizare.
 Lista completă a localităţilor din toată ţara incluse cu grad de marginalizare peste medie şi grad de marginalizare sever poate fi găsită pe site-ul Ministerului Muncii.
 O altă primă adusă de noua Ordonanţă a Guvernului este prima de activare, în valoare de 500 de lei. Aceasta este mult mai uşor de accesat, de orice şomer care figurează în evidenţele AJOFM Botoșani şi încheie un contract de muncă pe minimum 3 luni de zile.
 Şi angajatorii au parte de stimulente financiare mai mari pentru a angaja şomeri din categorii defavorizate.
Patronii care încadrează în muncă şomeri din categorii defavorizate, tineri între 16-24 de ani, persoane peste 45 de ani, ori şomeri de lungă durată, adică aflaţi în evidenţele AJOFM de peste un an de zile, pot beneficia de o subvenţie de 900 de lei pe lună, timp de 12 luni, pentru a-şi plăti noul angajat.
Până acum, se ofereau între 500 şi 750 de lei pe lună, în funcţie de nivelul de studii, iar categoria şomerilor de lungă durată nu era inclusă.
 Acum, subvenţia de 900 de lei pe lună a fost introdusă indiferent de nivelul de studii al angajatului. Toate aceste facilităţi au rolul de a stimula şi facilita încadrarea în muncă a persoanelor fără loc de muncă.
 Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la specialiştii de la AJOFM.
 Pe 6 decembrie au fost publicate şi normele metodologice de aplicare a OUG 60/2016, noile facilităţi fiind deja în vigoare.
Banii vor fi încasaţi însă cel mai devreme la începutul anului viitor.

Niciun comentariu: