marți, 13 decembrie 2016

Protecție sporită!

Protectie sporită angajatilor din învățământ, după ce deputatii au avizat ca acestia să obtină statutul de autoritate publică.
Mai rămâne să se pronunte senatorii pe această temă, dar asa cum nu a fost opozitie pe perioada cât propunerea s-a aflat în dezbatere publică, probabil nu vor avea nimic împotrivă nici senatorii cu acordarea acestui statut învătătorilor, educatoarelor, profesorilor, directorilor sau inspectorilor scolari. În aceste conditii, personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare si control din învătământul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritătii publice, iar amenintarea si infractiunile săvîrsite împotriva acestuia se sanctionează cu o pedeapsă prevăzută de lege, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
„Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare si control din învătământul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritătii publice pe timpul si în legătură cu îndeplinirea atributiilor de serviciu, în limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din învătământ. Autoritatea functiei nu poate fi exercitată în interes personal.
Personalul didactic se bucură de respect si consideratie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice.
 El beneficiază, de asemenea, de autoritatea de a lua decizii oportune, care să îi permită să mentină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învătare-evaluare, dar si pe parcursul desfăsurării de activităti extrascolare si beneficiază de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitătii de învătămînt“, se precizează în proiectul de lege.
 Potrivit documentului, în cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, în scris, de personalul didactic de predare, de îndrumare și control, în exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezumă a fi reale, până la momentul demonstrării situatiei contrare.
„Amenintarea“ săvîrsită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violente, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârsite împotriva unei persoane care ocupă o functie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare si control aflată în exercitarea atributiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea unor atributii, se sanctionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infractiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime“, prevede un alt articol al proiectului de lege.
Tot cu o treime se majorează si limitele speciale ale pedepselor pentru săvîrtirea unei infractiuni împotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, în scop de intimidare sau răzbunare. În cazul săvîrsirii de infractiuni împotriva cadrelor didactice, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către procuror, iar procurorul se sesizează din oficiu dacă află, pe orice cale, că s-a săvârsit o infractiune împotriva acestei categorii profesionale.
 În judetul nostru, cele mai multe incidente au fost scandalurile iscate în unele unităti de învătământ în care elevii au protestat verbal, dar cele mai grele pedepse s-au soldat cu exmatricularea tinerilor vocali sau cu scăderea notei la purtare. (MnT)

Niciun comentariu: