joi, 19 ianuarie 2017

Abatorizare locală!

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)  a anunţat că începând cu data de 27 ianuarie, printr-un act normativ care a fost publicat deja în Monitorul Oficial al României, se creează posibilitatea înfiinţării unor unităţi de abatorizare locale, unde micii fermieri vor putea să-şi sacrifice animalele din fermele proprii.
 Măsura este deosebit de importantă pentru judeţul nostru, care are zone mari ce nu sunt acoperite cu unităţi de abatorizare. Cea mai mare problemă este în zona Darabani, iar în noile condiţii crescătorii de animale ar urma să-şi poată deschide propriile unităţi de sacrificare.
 Astfel, aceştia vor putea lucra mai eficient, vor reduce costurile şi vor putea să-şi asigure un circuit complet, de la creşterea animalului şi până la sacrificare şi eventual comercializare.
  Demersurile privind această măsură au fost începute din luna septembrie a anului trecut.
 Pe 27 septembrie 2016, la sediul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti a fost convocat un grup de lucru format din specialişti în domeniul siguranţei alimentare şi sănătăţii publice, de la Direcţiile Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 La întâlnire a fost ridicată insistent problema micilor proprietari de ferme de animale, care nu au unde să-şi sacrifice animalele.
 În cele din urmă, întâlnirea s-a concretizat prin emiterea unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care intră în vigoare de pe 27 ianuarie 2017.
Prin acest act normativ se creează posibilitatea înfiinţării unor unităţi de abatorizare locale, de tipul centrelor de sacrificare, puncte de tăiere integrate în fermă, unde micii crescători de bovine, ovine, caprine şi porcine pot să-şi sacrifice animalele din fermele proprii.
 Carnea rezultată din sacrificarea animalelor va fi controlată, marcată şi certificată sanitar veterinar, conform legii, în vederea comercializării pe plan local către consumatorul final, sau în unităţi de tip carmangerii, restaurante, cantine, pensiuni sau magazine alimentare.(Msv)

Niciun comentariu: