marți, 17 ianuarie 2017

Totul despre vaccinul antigripal

Odată cu scăderea temperaturilor, se înmulțesc și cazurile de gripă.
 Deși banală la prima vedere, ea poate fi însoțită de numeroase complicații.
 Pentru a o preveni, imunizarea sezonieră reprezintă o soluție eficientă. Te-ai vaccinat anul trecut și nu mai vezi rostul să te imunizezi și în acest sezon?
Medicii spun că vaccinul antigripal suferă modificări în fiecare an, așa că vaccinarea nu ar trebui să fie opțională. Mai mult, chiar și cu această protecție, există riscul să te îmbolnăvești. Avantajul major este că dacă ești imunizat vei face o formă mai ușoară de gripă, fără complicații.
 În vaccin sunt incluse principalele tulpini virale patogene care au circulat în sezoanele reci precedente. Din acest motiv, protecția imună asigurată de vaccin nu previne întotdeauna îmbolnăvirile gripale, virusurile sălbatice suferind frecvent mutații în urma cărora se selectează tulpini noi, care vor fi incluse în vaccin abia în anul următor, generând până atunci epidemii.
 În vaccin se găsesc virusuri inactivate, Chiar dacă vaccinul este recomandat întregii populații, bătrânii, copiii de peste 6 luni, bolnavii cronic (boli pulmonare, cardiovasculare sau metabolice) și gravidele care se află în trimestrul II și III au un risc crescut de a face complicații în urma unei infecții gripale.
 De aceea, medicii recomandă imunizarea sezonieră. Ideal este ca vaccinul să se facă toamna (septembrie-noiembrie). Nu e târziu nici dacă-l faci la începutul unei epidemii de gripă.
Imunizarea obținută prin vaccinare este de 6 luni. Febra, durerile de cap, oboseala, slăbiciunea musculară, senzația de epuizare și nasul înfundat –sunt simptome specifice gripei.
 Cei care se vaccinează se pot confrunta cu durere, eritem și prurit la locul unde s-a făcut injecția. În cazuri foarte rare și pe scurte perioade (1-2 zile) pot să se instaleze febră, frisoane, dureri de cap și vărsăt.
 Dacă vrei să te vaccinezi antigripal, trebuie să știi că injecția nu este recomandată celor alergici la ou ori dacă ai febră. În plus, persoanelor cu imunodeficiență și copiilor cu vârsta sub 6 ani, care se află la prima vaccinare de acest gen li se recomandă vaccinarea în 2 doze, la interval de 4 săptămâni. Injectarea serului se face de medic, intramuscular sau subcutanat.
 Compoziția vaccinului antigripal este unică pe plan mondial și se stabilește anual pentru sezonul următor prin decizia Organizației Mondiale a Sănătății. Vaccinul trebuie făcut oricând înainte de a face infecția virală gripală. Sezonul de maximă răspândire a gripei fiind cel rece, se recomandă vaccinarea antigripală în lunile septembrie-noiembrie.
 Din păcate, în momentul vaccinării, o bună parte din populație s-a întâlnit deja cu virusurile conținute în vaccin în perioadele epidemice din anii precedenți, acest fapt, alături de mutagenitatea crescută a virusului gripal, limitând eficiența vaccinului.( Sursa: www.clicksanatate.ro)

Niciun comentariu: