marți, 14 februarie 2017

Valentine's Day

Valentine's Day este Ziua îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală, care se sărbătoreşte pe data de 14 februarie.
 Una din legendele despre Sfântul Valentin povesteşte despre un preot roman care a continuat să oficieze căsătorii pe ascuns, în ciuda interdicţiei împăratului Claudius al doilea, care credea că soldaţii necăsătoriţi sunt mai buni în luptă.
Valentin a fost în cele din urmă prins şi condamnat pentru că nu a ascultat porunca împăratului. Valentin şi-a împărtăşit înţelepciunea şi i-a vorbit fetei despre puterea lui Dumnezeu şi despre credinţă.
 Înainte de a fi executat, Valentin i-a scris fetei o ultimă scrisoare, rugand-o să aibă credinţă. Apoi a pus o floare în scrisoare şi s-a semnat “De la Valentin al tău”. Atunci cand fata a deschis scrisoarea, floarea i-a căzut în palmă, iar miracolul s-a înfăptuit: ea putea să vadă! A avea credinţă şi a fi dispus să te sacrifici pentru ea Valentin a devenit în timp Sfantul protector al îndrăgostiţilor şi al căsătoriilor, iar mesajul sărbătorii lui este de a avea credinţă şi de a fi dispus să te sacrifici pentru ea.
 Înainte de a fi executat, se spune că împăratul Claudius II, întalnindu-l pe Valentin şi văzand că este un om învăţat, i-a propus să îl elibereze dacă acesta va renunţa în schimb la credinţa sa. Valentin a refuzat categoric, iar pentru aceasta el a fost torturat şi decapitat. Sfantul Valentin este văzut ca un martir care s-a sacrificat pentru credinţa creştină.
 De-a lungul anilor, între îndrăgostiţi s-a stabilit tradiţia de a oferi flori de Sfantul Valentin la data la care acesta a fost executat, pe 14 februarie, în amintirea gestului preotului, precum şi o felicitare. Gestul de a oferi felicitări de Sf. Valentin datează încă din epoca medievală, existand chiar şi un poem scris în 1415 de către ducele Charles de Orleans soţiei sale.
Tradiţie occidentală preluată şi de Romania
În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentin şi este sărbătorită ca în restul ţărilor occidentale. În Danemarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscută ca „Valentine's Day”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete. În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială.
 În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.
În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi băiatul Babei Dochia.
Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste. România a început să sărbătorească şi Valentine's Day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii.

Niciun comentariu: