În fiecare an, la 23 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Meteorologiei, marcând intrarea în vigoare, în anul 1950, a Convenției Organizației Meteorologiece Mondiale (OMM).
Deoarece a devenit o tradiţie ca aniversarea anuală a Zilei Mondiale a Meteorologiei să se concentreze pe o temă anume, cea de-a 67-a sesiune a Consiliului Executiv al Organizaţiei Meteorologice Mondiale a stabilit ca tema anului 2017 să fie “Să înțelegem norii”.
Cu acest prilej, Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale a transmis un mesaj:
„Oamenii de ştiinţă înţeleg că norii au un rol vital în reglarea bilanţului energetic, precum şi în evoluţia climei şi a vremii de pe Terra. Norii contribuie la derularea circuitului apei în natură şi implicit la funcţionarea întregului sistem climatic.
Înţelegerea norilor este esenţială în prognoza vremii, în modelarea impactului schimbărilor climatice şi în evaluarea disponibilității resurselor de apă.
De-a lungul secolelor, puţine fenomene meteorologice au inspirat în aceeaşi măsură ca norii, gândirea ştiinţifică şi sensibilitatea artistică. Acum mai bine de două mii de ani, Aristotel a studiat norii şi a scris un tratat despre rolul acestora în ciclul hidrologic.
Totuşi, prima clasificare a norilor i-a aparţinut lui Luke Howard, un meteorolog amator care a trăit în Anglia în prima parte a secolului al XIX-lea. Pe baza propriilor observaţii asupra stării vremii la Londra, în perioada 1801-1841, Howard a identificat principalele trei genuri sau categorii, de nori: cumulus, stratus şi cirrus. Identificarea, descrierea şi denumirea norilor este în continuare de mare importanţă în cercetarea vremii şi a climei.
Simbolismul evocativ al norilor a inspirat numeroşi artişti din întreaga lume, printre care poeţi, muzicieni, fotografi şi alte categorii de pasionaţi din domeniul artelor.
Pentru a da un singur exemplu, prima Nocturnă pentru orchestră a lui Debussy, intitulată Nuages (nori), este o capodoperă a impresionismului în muzică.
Norii îi fascinează în mod deosebit pe fotografi, incluzându-i aici pe cei care au contribuit cu entuziasm la elaborarea calendarului OMM pentru anul 2017, care ilustrează chiar tema Zilei Mondiale a Mondiale a Meteorologiei de anul acesta, “Să înţelegem norii”.
De asemenea, norii se regăsesc adesea în simbolurile culturale şi în tiparele de gândire.
În China, norii “auspicious” reprezintă Raiul şi simbolizează norocul.
În unele limbi, oamenii spun “are capul în nori”, despre cineva care este cufundat(ă) în fantezia propriilor vise sau idei.
În lumea modernă de azi, termenul de cloud (nor) se referă la acel spaţiu amorf care nu conţine picături de ploaie, ci resurse Internet şi date digitizate”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu