miercuri, 31 mai 2017

Minivacanța de Rusalii


După minivacanța de 1 Mai, următorul weekend prelungit pentru unii salariaţi români va fi de Rusalii, care în acest an pică în 4 iunie.
 Potrivit legislaţiei în vigoare, şi a doua zi de Rusalii, adică luni, 5 iunie, va fi liberă.
 De asemenea, va fi liberă și ziua de joi, 1 iunie, Ziua Copilului.
Românii mai au o minivacanță de cinci zile la începutul lunii iunie.
 Începând cu acest an, 1 iunie, când se sărbătorește Ziua Copilului, va fi liberă, iar imediat după ea urmează Rusaliile, de asemenea sărbătoare legală.
 Unele persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală.
În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
 Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii.
 Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.
 De asemenea, Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
În ceea ce priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 Angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
 Sărbători legale, până la sfârşitul anului 2017:
1 Iunie (joi) – Ziua Copilului
 4 iunie (duminică),
 5 iunie (luni) — Rusalii
15 august (marţi) — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
 1 decembrie (vineri) — Ziua Națională a României
 25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) — Crăciunul

Niciun comentariu: