vineri, 14 iulie 2017

Controale APIA


În acest an, se dorește la timp a plãții subvențiilor în agriculturã aferente cererilor de platã depuse în campania 2017, atât a avansurilor acordate în vederea pregãtorii noului an agricol, cât si a plãtilor regulare.
 În acest scop, APIA Botoșani a demarat deja, începând de luni, 10 iulie, controalele atât cele clasice, cât si cele prin teledetectie, a esantionului de cereri depuse de fermieri.
 Sunt premise ca, în acest an, atât avansurile din subventii, cât si plãtile regulare, sã se facã în timp util pentru ca fermierii  sã pregãteascã noul an agricol.
 În perioada 10 iulie – 01 octombrie, Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã – Centrul Judetean  desfasoarã campania de control, clasic pe teren si prin teledetectie a cererilor unice de platã depuse de fermierii botoșăneni in anul 2017.
În aceastã perioadã, cele 9 echipe ale inspectorii APIA  vor trebui sã verifice un numãr de 1633 fermieri inclusi in esantionul de control din acest an, din care 244 fermieri, cu un numãr de 3706 parcele, au fost selectati pentru controlul clasic pe teren, si 1479 la controlul prin teledetectie cu un numãr de 8770 parcele.
 Pentru eficientizarea activitãtii de control, fermierii selectati vor fi anuntati cu privire la vizita inspectorilor APIA, ocazie cu care sunt obligati sã permitã accesul inspectorilor pe terenul fermei si sã prezinte informatiile si documentele cerute legate de obiectul controlului si sã delimiteze parcelele, la fata locului, dacã pe parcelele invecinate a fost infiintatã aceeasi culturã.
Controlul se poate face si in lipsa fermierului dacã scopul pentru care a fost selectat fermierul la control, nu impune acest lucru.
 Este insã necesarã prezenta fermierului atunci cand acesta a fost selectat cu scop control agromediu si de asemenea pentru controlul cerintelor de ecoconditionalitate.
În cazul in care fermierul refuzã sau restrictioneazã accesul in exploatatie a reprezentantilor APIA, pentru efectuarea controlului la fata locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin in anul respectiv devine neeligibilã.
 Rezultatele controlului pot fi contestate, in cazul in care fermierul este nemultumit de datele inscrise in Raportul de control, acesta are dreptul sã intocmeascã si sã transmitã contestatie la Centrul județean sau local APIA in termen de 30 de zile de la primirea raportului de control.

Niciun comentariu: