vineri, 4 august 2017

Floarea - soarelui, cea mai rentabilă plantă!


Floarea-soarelui a devenit una dintre cele mai răspândite plante oleifere din ţară, iar în judeţul nostru a fost cultivată pe suprafeţe întinse în acest an.
 Cererea ridicată de ulei de floarea-soarelui, dar şi multiplele întrebuinţări ale acestei plante i-au determinat pe mulţi fermieri să se îndrepte către cultivarea ei.
 Numai în judeţul Botoșani s-au cultivat în acest an circa 3.000 de hectare cu floarea-soarelui, o plantă care reprezenta cândva o raritate pe suprafeţele agricole din judeţ.
Cererea pentru uleiul de floarea-soarelui este una ridicată, iar tehnologia cultivării acestei plante este mecanizată în întregime, uşurând munca cultivatorului.
Prin nivelul preţului la produs în ultimii ani, cultivarea acestei plante a devenit profitabilă.
 Întâlnită cândva rar pe terenurile agricole ale judeţului, această cultură umple de culoare astăzi și tarlalele agricultorilor milenceni , alături de ea fiind prezentă şi rapiţa, pe vremuri o altă raritate a locului.
Un alt avantaj al acestei culturi îl reprezintă colectarea rapidă, fabricile de ulei fiind principalii beneficiari.
Pentru păstrarea rentabilităţii culturii trebuie însă respectată cu stricteţe tehnologia şi trebuie aleşi cu grijă hibrizii care se pretează cel mai bine zonei .
Vremea secetoasă din lunile august şi septembrie ale anului trecut, chiar în perioada înfiinţării culturilor de toamnă, a dus la compromiterea sau imposibilitatea înfiinţării unor culturi precum rapiţa sau chiar şi grâul.
 În cultura florii-soarelui trebuie însă de avut grijă ce hibrizi se folosesc şi pe ce suprafeţe, pentru că această cultură este pretenţioasă la planta premergătoare, mai precis nu se autosuportă.
Pe un teren cultivat cu floarea-soarelui (sau cu rapiţă) se poate reveni cu această cultură numai după 4 ani, iar cei care cultivă această plantă cunosc aceste verigi tehnologice.
 Floarea-soarelui este, conform specialiştilor, o plantă premergătoare în general cerealelor de toamnă. Toate aceste culturi, precum floarea-soarelui, rapiţa sau soia, de altfel foarte rentabile astăzi şi care cândva nu se aflau în balanţa culturilor din zona judeţului Botoșani, sunt culturi care au înlocuit cartoful.

Niciun comentariu: