luni, 7 august 2017

Măsuri specifice!


Adăugați o legendă
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani le-a transmis proprietarilor și deținătorilor de animale că au obligația de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecția și bunăstarea animalelor și să evite apariția stresului termic în timpul temperaturilor caniculare.
„Fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecție față de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive; asigurarea unor cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare din punct de vedere cantitativ (în funcție de specie, talie și stare fiziologică) și calitativ (prospețime, raport energetic etc.); verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație; verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică; în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune, sau alte activități de povară, nu vor fi exploatate în intervalul de orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depășește 25ºC.
 La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum și la apariția unor modificări comportamentale a acestora, deținătorul are obligația ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă“, avertizează inspectorii veterinari.
 De asemenea, aceștia subliniază că, în cazul în care animalele sunt ținute în afară, trebuie să se asigure existența de umbrare și de jgheaburi cu apă potabilă.
 Dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual, în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. La rândul lor, administrațiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanță, trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere, să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepționale.
 Cel mai mare risc pentru animale, pe timp de caniculă, este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului și poate provoca suferință și chiar moarte.
Animalele tinere, cele hrănite preponderent cu furaje uscate și animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

Niciun comentariu: