luni, 18 septembrie 2017

A fi sau a nu fi ... asigurat!

Dintru început, trebuie precizat că sistemul de sănătate permite acces la servicii medicale și celor care nu plătesc asigurarea.
 Este vorba de cazuri critice, care primesc gratuit îngrijiri medicale, dar numai în anumite condiții. Legea le dă voie să ajungă inclusiv la un medic de familie, care le poate oferi și câteva consultații pe an, dacă de fiecare dată este o situație critică.
 Potrivit legii, orice persoană care nu este asigurată are dreptul la un pachet minim de servicii medicale, în mod gratuit.
 Acest pachet include, de pildă, prezentarea la un medic de familie care acordă o singură consultație pentru fiecare situație de urgență, indiferent că pacientul este sau nu înscris la el, pentru acordarea primului ajutor și, eventual, pentru trimiterea la Urgențe.
 Tot o consultanție se acordă pentru fiecare boală cu potențial endemoepidemic (boală infecțioasă regională, ce poate provoca o izbucnire epidemică, cum ar fi hepatita virală, rabia sau tuberculoza), suspectată și confirmată. Așa spun reglementările.
 Un neasigurat, deci, poate ajunge să fie văzut de medic de câteva ori pe an, dacă este în stare critică, fără a plăti nimic.
 Dacă se consideră că afecțiunile de care suferă îi pun în pericol viața, o persoană neasigurată are dreptul, printre altele, și la spitalizare (continuă și de zi), și la consultații de urgență acasă, și la două consultații gratuite pe an pentru planificare familială, plus o consultație preventivă și examinare pentru constatarea decesului.
O categorie aparte sunt femeile gravide, care sunt supravegheate și luate în evidență de medicul de familie, care se îngrijește de testarea pentru HIV și hepatită și, ulterior, mai consultă o dată mama, în perioada lăuziei.
 Deși acești bolnavi se pot adresa mai întâi oricărui medic de familie, cei mai mulți din ei ajung direct la spital. Unitățile de Primire sunt, de ani buni, pline cu mii de astfel de pacienți, spre justificata frustrare a celor asigurați. Bolnavul neasigurat primește, astfel, un diagnostic, în baza unor servicii medicale altfel costisitoare, în bani, timp și resurse medicale.
 Are acces egal cu cei care achită lunar banii în sistemul public și, cel mai important, i se garantează viața, grație intervenției medicale prioritare.
 Dar, așa cum se petrec lucrurile îndeobște, în viața reală, nu toți pacienții sunt cazuri grave.
Cu alte cuvinte, costuri peste costuri, pe care le suportă cei care achită asigurarea de sănătate.
 Vestea bună este că tot ”sistemul” a găsit un mijloc de a proteja banii asiguraților și de a-i elimina, treptat, pe cei care dau mereu fuguța la medic: niciun pacient nu mai primește în mână, la externare din UPU, rezultatul investigațiilor și analizelor care i s-au făcut.
 Ceea ce îl obligă fie să ajungă la un medic de familie sau specialist, conform recomandării medicale, fie să achite contravaloarea – atunci primește rezultatele -, fie să plătească asigurarea de sănătate.
Și să aibă mult mai multe beneficii!(Msg_NT)

Niciun comentariu: