Legea privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri ar trebui modificată, iar veniturile din munca zilieră ar trebui exceptate de la calculul veniturilor în vederea stabilirii ajutoarelor sociale, consideră Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
"Fermierii români se confruntă cu greutăți în desfășurarea activității datorită unor prevederi legale care îi împiedică să-și asigure forța de muncă necesară prin angajarea de zilieri, iar procedura înregistrare a acestora în registrul zilierilor este anevoioasă, excesivă și inutilă, scop în care opinăm că Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat și Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri trebuie modificate", spune LAPAR, într-un comunicat remis marți AGERPRES.
Potrivit sursei citate, foarte multe activități din domeniul agricol au caracter ocazional și pentru acestea nu pot fi angajați muncitori cu contract individual de muncă permanent.
"Aceste activități au nevoie de forță de muncă necalificată doar ocazional, în diferite perioade ale anului și ar trebui realizate prin angajarea de muncitori zilieri.
Muncitorii zilieri care lucrează în agricultură fac parte din cea mai vulnerabilă pătură socială și sunt în același timp beneficiari ai ajutoare sociale plătite de stat. Deși angajarea muncitorilor zilieri este reglementată potrivit Legii nr. 52/2011, aceștia refuză munca cu ziua pentru că pierd ajutoarele sociale pe care le primesc în temeiul Legii nr. 416/2001", atrage atenția LAPAR.
Producătorii agricoli explică faptul că muncitorii zilieri trebuie înregistrați în registrul de evidență a zilierilor care se comunică în extras către Inspectoratele Teritoriale de Muncă până cel târziu la data de 5 a lunii următoare pentru luna precedentă. De asemenea, impozitul de 16% reținut fiecărui muncitor zilier se virează lunar la bugetul de stat, iar prin Declarația 205 se transmit analitic la ANAF datele de identificare pentru fiecare persoană în parte, precum și impozitul reținut și virat.
"Pentru acordarea ajutoarelor sociale, beneficiarii acestora trebuie să prezinte adeverințe eliberate de ANAF privind veniturile impozabile realizate, iar periodic Agențiile pentru Prestații Sociale verifică la ANAF veniturile realizate de beneficiarii ajutorului social aflat în plată.
Ca urmare, beneficiarii de ajutoare sociale care au realizat venituri impozabile din muncă ocazională desfășurată ca zilieri pierd dreptul la ajutor social pentru perioada următoare și sunt obligați să îl restituie pe cel considerat încasat necuvenit.
Cum veniturile realizate din muncă ocazională desfășurată ca zilieri nu au caracter permanent, beneficiarii acestora refuză să mai muncească ca zilieri sau, dacă acceptă să muncească cu ziua, nu sunt de acord să o facă legal, nu vor să fie înregistrați în registrul de evidență a zilierilor și nu acceptă plata în condițiile legii, pentru că dacă sunt identificați cu venituri își pierd ajutoarele sociale", afirmă aceștia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu