Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, cunoscută şi cu numele de Ocrotitoarea Moldovei, este cea mai cunoscută dintre sfinţii ale căror moaşte se află pe teritoriul României.
Sfânta a trăit în secolul al XI-lea, aproape de Constantinopol, capitala Imperiul Roman de Răsărit. Părinţii Sfintei erau de neam bun şi înstăriţi. Cuvioasa a decis să-L slujească pe Domnul, după ce ar fi ascultat în Biserică următoarele cuvinte: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva înseamnă sfârşitul verii lui Mioi.
Pe 14 octombrie, se marchează „îngroparea verii”.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva de pe 14 octombrie marchează, potrivit agricultorilor, mai multe momente legate de activitatea de oierit. În această zi are loc deschiderea câmpurilor pentru păşunatul devalmaş, organizarea turmelor pentru iernat, coborârea oilor spre zonele de iernat, înţelegerea ciobanilor pentru noul sezon, slobozirea berbecilor oi, respectiv organizarea târgurilor de toamnă în care se vând produsele turmelor de oi.
Superstiţii legate de vreme
Pe 14 octombrie, dimineaţa, ciobanii „citesc” cum va fi iarna în funcţie de cum au dormit – dacă animalele stau gramadă, iarna va fi grea.
În schimb, dacă oile stau împrăştiate, iarna va fi uşoară.
Tot despre vreme se spune că aşa cum se prezintă de Sfânta Parascheva, aşa va ţine până la Sfântul Dumitru.
Dacă ziua de 14 octombrie va fi caracterizată de un timp frumos, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an.
Dacă până la Sfânta Parascheva nu ploua, atunci imediat după 14 octombrie se va instala iarna. Superstiţii legate de boli
În această zi, la sate, se marchează „îngroparea” verii: la biserică se pregăteşte o masă comună, cu mâncare aleasă, pentru toţi credincioşii care participă la slujbă.
Mâncarea care se dă de pomană se face de post - indiferent de ziua în care cade sărbătoarea - întrucât se spune că Sfânta Parascheva a fost chinuită de păgâni într-o zi de Vineri.
Pe 14 octombrie nu se lucrează, de teamă de boli de ochi sau de cap.
Se spune că cine coase în această zi va face negi pe mâini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu