luni, 23 octombrie 2017

Sistemul imunitar ...iarna!


Se aproprie iarna și deja începem să ne facem griji pentru răcelile, virozele și gripele cu care sistemul nostru imunitar se va confrunta. Sistemul imunitar este o rețea interactivă de organe, celule și proteine care protejează corpul de viruși și bacterii sau orice substanțe străine.
 Când sistemul nostru imunitar funcționează corect, nici măcar nu îl observăm.
 Atunci când performanța sistemului nostru imunitar este compromisă, ne confruntăm cu diferite boli. Este important să ințelegem că alimentele pe care le consumăm pot să slăbească sau să întărească sistemul imunitar, pentru că o alimentație corectă va oferi blocurile de bază pentru construcția acestuia.
 Deci, ce să mâncăm ca să răcim mai rar sau ca să trecem cu bine de sezonul rece?
 Să aruncăm o privire asupra nutrienților din mâncare de care are nevoie corpul uman pentru a-și construi un sistem imunitar puternic care să ne apere de virușii și bacteriile „rele”.
 În sezonul rece, atunci când nu putem face Vitamina D prin expunerea la soare, o putem obține în cantități mici din alimentație, de aceea se recomandă suplimentarea cu vitamina D3(colecalciferol). Alimentele cu cel mai ridicat conținut în vitamina D sunt: uleiul de ficat de cod, somon, macrou, sardine, lapte crud, gălbenuș de ou, ciuperci.
 Probioticele sunt numite adesea bacterii "bune" sau "utile" deoarece stimulează funcția imună a organismului și sunt prima barieră în prevenirea infecțiilor. Alimentele bogate în probiotice specifice zonei noastre sunt: legumele fermentate (varza murată,castraveți murați) și lactatele fermentate (kefir și lapte bătut de casă, brânză fermentată).
 Zincul este crucial pentru dezvoltarea normală și funcția celulelor care mediază imunitatea nespecifică (neutrofilele, celulele ucigașe naturale). Alimentele bogate în zinc sunt: carnea de miel, scoici, fructe de mare, semințele de dovleac, carne de vită, kefir, cacao, nuci caju, năut, ciuperci, carne de pui.
 O deficiență a vitaminei C are ca rezultat o rezistență redusă împotriva anumitor agenți patogeni, în timp ce o aprovizionare mai mare amplifică mai mulți parametri ai sistemului imunitar. Alimentele bogate în vitamina C sunt: ardei gras, broccoli, conopidă, varză murată, citricele, kiwi, ananas, căpșune.
 Alimentele bogate în vitamina E sunt: migdale, spanac, cartofi dulci, avocado, semințe de floarea soarelui, dovleac, păstrăv, ulei de măsline.(mt_Vr)

Niciun comentariu: