marți, 12 decembrie 2017

ANSVSA - Comunicat


Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat o campanie națională de informare publică cu privire la riscul contaminării cu gripă aviară.
Astfel, cetățenii trebuie să se informeze și să prevină riscul îmbolnăvirii păsărilor de curte.
 În acest sens, trebuie să se țină cont de anumite sfaturi legate de curățenie, hrănire, împrejmuire și, nu în ultimul rând, să se anunțe medicul veterinar ori de câte ori intervine o moarte subită în rândul păsărilor de curte.
 Dacă dețineți găini, raţe, gâşte, ANSVSA vă sfătuiește să să vă protejați păsările de gripa aviară, mai ales că, potrivit statisticilor, în România, riscul contaminării cu virusul gripei aviare de la păsările sălbatice este ridicat.
 ”Deoarece este o zoonoză şi o boală foarte contagioasă, trebuie luate măsuri pentru prevenţia contaminării păsărilor sau oamenilor.
 Orice pasăre foarte bolnavă sau care a murit subit trebuie să fie evaluată de medicul veterinar. Conform legislaţiei, suspiciunea de gripă aviară se notifică şi poate afecta circulaţia păsărilor şi schimburile comerciale”, se arată în informarea publică.
 În ceea ce privește curățenia și hrănirea păsărilor, sfaturile de care trebuie să țină cont deținătorii de păsări ar fi:
 ”- Să se curețe încălțămintea înainte și după vizitarea păsărilor.
 - Să se țină curtea curată și ordonată.
- Să se dezinfecteze suprafețele şi să se deratizeze cu regularitate.
 - Să se așeze hrana şi apa păsărilor în zone complet închise care sunt protejate de păsările sălbatice.
- Să se elimine regulat hrana împrăştiată”, se mai arată în informare.
 De asemenea, împrejmuirea păsărilor este foarte importantă.
 ”Protejaţi păsările de curte de contactul cu păsările sălbatice sau alte animale prin împrejmuirea adecvată cu plasă a zonelor în aer liber din timpul zilei sau nopţii”, se mai arată în comunicat.
 Nu în ultimul rând, cetățenii sunt rugați să urmărească permanent campaniile de informare publică şi ultimele noutăţi legate de gripa aviară.

Niciun comentariu: