joi, 11 ianuarie 2018

Alertă maximă!




Autorităţile din judeţul Botoşani sunt în alertă maximă după ce la doar câţiva metri de graniţa cu judeţul nostru a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.
 Membrii Comietului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, miercuri, la Instituţia Prefectului, pentru a adopta planul de măsuri ce trebuie aplicate în zona de supraveghere fiind vorba de localităţile Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani. Apariţia unui focar de gripă porcină africană pe teritorul României ar însemna o catastrofă pentru economie, după cum susţin autorităţile sanitar-veterinare.
 La şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor au fost invitaţi să participe şi primarii.
 “Focarul este la 300 de metri de granița cu județul Botoșani, foarte aproape de localitatea Darabani. Este un focar care a avut 127 de porci în exploatație, o exploatație nonprofesională.
 Acest focar implică România prin faptul că zona de protecție și de supraveghere intră pe teritorul României, ca și cum practic noi am fi sub incidența acestui focar datorită acestei apropieri foarte mari de granița României. Impunem anumite măsuri, având în vedere că noi de un an și opt luni ne aflăm în alertă maximă pe pestă porcină africană, nu înseamnă că am făcut rabat la măsurile de restricție și de informare, dar când vorbim de zona de supravgehere, zona de protecție înseamnă alte măsuri și înseamnă o atenție sporită și fortuită pe situația respectivă.
 În zona Darabani avem două abatoare cu sacrificare porc, unul doar din exploatații profesionale, celălalt profesionale și non-profesionale. Am anunțat toate primăriile implicate pentru că dumnealor trebuie să se întrunească să ia anumite măsuri.
 Nu cunoaștem foarte multe despre acest focar, pentru că nu avem o comunicare cursivă cu Ucraina, nu fac parte din Comunitatea Europeană, și atunci se mai întrerupt comunicările.
 Carnea de porc cu pestă porcină africană nu îmbolnăvește omul în schimb provoacă pagube economice foarte mari, un focar pe teritoriul țării noastre nu poate să ducă decât la interdicții economice, decât la sacrificare sau să ne aflăm într-o situație în care să uităm ce a fost cu carnea de porc cândva”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani.

Niciun comentariu: