luni, 15 ianuarie 2018

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

15 ianuarie este, pentru România, ziua în care - la Botoșani - s-a născut Mihai Eminescu.
"Omul deplin al culturii", grandios şi necuprins, nepereche şi melancolic.
Comuniştii l-au cenzurat, l-au scuturat de naţionalism, pentru a-l despiritualiza şi banaliza până aproape de dezintegrare.
 După 1989 ne-am întors la Eminescu, la poetul complex, zguduitor, realist.
 La ziaristul tranşant, asumat, cu verb şi inteligenţă greu de egalat.
 Chiar dacă versurile uzuale, temele şi motivele şcolăreşti, analizele didactice şi străine spiritului eminescian au rămas încă suverane în atât de greoiul sistem educational.
 Dar am recuperat proza, scrierile politice, poemele adânci.
Am fost atât de pătrunși de Eminescu, încât, în februarie 2010, un grup de 50 de parlamentari PSD şi PNL, a inițiat un proiect în care scria negru pe alb, în expunerea de motive, că "ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu se va declara Ziua Culturii Naţionale".
 Așadar, în expunerea de motive se precizează că "prezenta iniţiativă legislativă are drept scop declararea zilei de 15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naţionale", inițiatorii venind în sprijinul propunerii cu argumente din culturile altor ţări precum Spania, Portugalia, Italia, Spania, ţări care au dedicat o zi culturii lor în funcţie de zilele de naştere ale poeţilor naţionali.
 "Este justificat, în acest caz, să legăm ziua culturii naţionale de numele poetului în care vorbitorii de limbă română de pretutindeni văd în în el o expresie a spiritualităţii lor", scriau parlamentarii.(St_BT)

Niciun comentariu: