luni, 26 martie 2018

Peste 25% !


Peste un sfert dintre fermierii milenceni și-au depus cererile pentru subvențiile europene la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Darabani.
Până la mijlocul săptămânii trecute erau înregistrate circa 250 de cereri depuse din partea fermierilor, majoritatea proprietari cu suprafețe mici de teren.
Reprezentanții APIA, au arătat că numărul estimat de fermieri care ar trebui să depună cererile unice în acest an este de 775,  iar până acum au fost depuse peste 26% din numărul estimat.
 Această situație este explicată prin absența marilor fermieri, cei care lucrează suprafețe mai mari de 50 hectare și care aleg să depună cereri aproape de termenul final.
 Cererile unice de plată se depun în perioada 1 martie - 15 mai, la centrele locale și centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de la Darabani.
 Fermierii vor depune o singură cerere chiar dacă dețin suprafețe de teren în mai multe localități sau în mai multe județe.
Cererile unice de plată se depun la centrul județean APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.
 Și în acest an sunt trimise invitații către toți fermierii prin care sunt anunțați asupra zilei în care sunt programați să se prezinte cu documentele la APIA, numele funcționarului cu care trebuie să discute. Săptămânal, cei de la APIA vor trimite la primării listele cu fermierii care trebuie să vină la depunerea cererilor astfel încât să poată fi eliberate toate documentele necesare la depunerea cererilor. Conform procedurilor APIA, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA- Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/.
 Finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia şi a mesajelor din controlul parcelelor digitizate şi corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
 APIA precizează că, potrivit OUG 3 din 2015, „fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători de animale, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare..(…)” trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr.24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul.

Niciun comentariu: