luni, 16 aprilie 2018

PAȘTELE BLAJINILOR. Semnificații


 La o zi după Duminica Tomii, numeroşi creştini ortodocşi prăznuiesc Paştele Blajinilor.
 Praznicul este cunoscut sub numele de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Lunea morţilor.
 De Paştele Blajinilor, creştinii merg în cimitir şi se roagă împreună cu preoţii pentru sufletele celor decedaţi, apoi împart nevoiaşilor ouă, cozonaci şi vin. Încă din ajunul sărbătorii, creştinii se ocupă de curăţenia generală în cimitire şi de îngrijirea mormintelor.
 Apoi, gospodinele pregătesc bucatele tradiţionale, ouă roşii, cozonac şi pască. În această zi nu se pomenesc doar morţii cunoscuţi ai unei familii, ci întregul neam al strămoşilor comuni: Uitaţii, Neştiuţii, Albii.
 Conform traditiei din popor, in lunea care urmeaza duminicii Tomei se sarbatoreste Pastele Blajinilor. In zonele rurale, oamenii mai folosesc si denumirea de Rohmani cand se fera la Blajini.
 In popor, oamenii credeau ca blajinii se numara printre cei dintai oameni de pe pamant. Acestia traiesc fara femeile lor, stand cu ele doar 30 de zile pe an in scopul procreatiei. Incapabili de a savarsi fapte rele, blajinii se afla dincolo de lumea vazuta, pe unde se varsa Apa Sambetei, pe Ostroavele Albe.
 Cele mai insemnate preocupari ale Blajinilor sunt rugaciunile si postul pentru cei vii.
Se crede ca desi acestia sunt virtuosi, Blajinii nu stiu cum sa calculeze cand va cadea sarbatoarea Sfintelor Pasti. Oamenii dau de veste Blajinilor ca a venit Pastele cu ajutorul apei, aruncand pe ea coji de oua rosii.
 In ziua de Pastele Blajinilor, in regiunea Botosanului batranii obisnuiau sa dea de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor.
 In Bucovina, in aceasta zi se obisnuia mancatul de iarba verde, unde se obisnuia sa se lase fimituri pe pamant, pentru a ii pomeni pe cei morti. In alte zone din tara, oamenii obisnuiesc sa mearga in aceasta zi la cimitire si sa dea pomana oua rosii, cozonac si pasca celor nevoiasi dar si sa puna flori pe morminte. Tot in aceaasta zi nu se pomenesc doar mortii cunoscuti, ci tot neammul stramosilor comuni.
 De asemenea, se obisnuieste ca fiecare femeie sa aduca cu ea un stergar strans la un capat si legat cu o lumanare. Stergarul este oferit cadou preotului care urmeaza sa citeasca pomenicele.
 De asemenea, despre Blajini se mai crede faptul ca acestia provin din copii nebotezati, care au murit imediat dupa nastere.
In conceptia altora, acestia sunt cei care sustin stalpii pamantului, iar lipsa acestora ar arunca lumea in haos.(Dox)

Niciun comentariu: