vineri, 13 aprilie 2018

Reguli noi pentru fermieri


Agricultorii din judet care vor sa primeasca si anul acesta banii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA)  trebuie sa stie ca au aparut noi conditii pentru obtinerea acestor subventii. Modificarile fac referire la suprafetele de teren pentru care se cere sprijin financiar sau la ecoconditionalitate.
 Astfel, orice fermier din judet care solicita sprijin financiar aferent schemelor de plati directe si masurilor de sprijin trebuie sa respecte normele privind ecoconditionalitatea pe întreaga exploatatie agricola si pe tot parcursul anului calendaristic în cauza.
 De asemenea, a fost redefinita notiunea de "teren în pregatire pentru culturi permanente" care înseamna teren pe care urmeaza sa se înfiinteze culturi permanente si pe care se desfasoara activitate agricola minima.
 Regimul de teren în pregatire pentru culturi permanente poate fi mentinut pe o perioada de maximum 3 ani, care începe cu anul primei declarari a acestuia pentru schema de plata unica pe suprafata.
 O veste buna pentru fermieri este faptul ca s-a simplificat documentatia prin care fermierii fac dovada utilizarii terenului în sensul în care se solicita doar adeverinta emisa de unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia sunt situate terenurile, conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere.
Fermierii din judet care solicita subventii trebuie sa stie ca au obligatia sa rezolve litigiul de supradeclarare în 30 de zile calendaristice de la notificarea APIA.
 In caz contrar, suprafata de teren supradeclarata nu este eligibila la plata în anul curent de cerere, pentru niciunul dintre fermieri, cu exceptia cazurilor în care litigiul este solutionat în instanta judecatoreasca.

Niciun comentariu: