miercuri, 9 mai 2018

9 MAI - ZI CU O TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ

Data de 9 mai are o triplă semnificație simbolică pentru România, Ziua Independenței, când România devine stat independent, Ziua Victoriei, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste și Ziua Europei.
Războiul româno-ruso-turc din anul 1877, denumit și Războiul de Independență, a dus la ruptura definitvă a țărilor române în raportul de vasalitate față de Imperiul Otoman. La 9 mai 1877 Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe de la acea vreme, ține un discurs în Parlament în care spune că “suntem liberi, suntem o națiune de sine stătătoare”, aspect care confirmă cele subliniate mai sus. Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta.
 La distanță de mai bine de jumătate de secol, pe data de 9 mai 1945, are loc capitularea celui de-al treilea Reich. Ziua Victoriei, care marchează finalul celui de-al Doilea Război Mondial, este serbată prin ample manifestări şi acum atât de ţările nordice, dar mai ales de Federaţia Rusă şi statele aflate sub influenţa ei.
 9 mai este data care marchează două evenimente importante pentru comunitatea europeană. Consiliul Europei ia naștere în 1949. În plus, în aceeași dată, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, propune în anul 1950 stabilirea unei noi forme de coordonare politică în Europa, care să înlăture riscul de a izbucni un nou război pe teritoriul continentului european. Data de 9 mai a fost aleasă Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Niciun comentariu: