joi, 7 iunie 2018

Programul Minimis


O hotărâre a guvernului luată la sfârşitul lunii mai a prelungit perioada de valorificare a recoltei de tomate produse în extrasezon cu încă două săptămâni, până la mijlocul lunii iunie a acestui an. Măsura a fost luată de guvernanţi în urma condiţiilor meteo nefavorabile din lunile februarie şi martie, perioadă în care frigul şi zăpada abundentă au afectat plantarea, creşterea şi dezvoltarea răsadurilor în spaţiile de producţie protejate.
 Beneficiari sunt mai mulţi producători de roşii din judeţ, care s-au încumetat să producă aceste legume şi să le valorifice în prima perioadă a anului, când condiţiile de creştere şi coacere a acestor legume sunt mai dificile.
 Măsura, din cadrul Hotărârii de Guvern 370 din 24 mai 2018, care a aprobat prelungirea perioadei de valorificare a tomatelor cultivate în spaţii protejate, a fost luată mai ales în sprijinul producătorilor din nordul ţării, unde vremea rece din primăvară a produs întârzieri în plantarea şi dezvoltarea recoltei de tomate.
Temperaturile scăzute au afectat perioada de plantare a răsadurilor, care au ajuns în solarii mai târziu, afectând primul ciclu de producţie.
 Acest factor a dus la întârzierea perioadei de coacere a tomatelor şi, implicit, a perioadei de valorificare a recoltelor.
 Conform Regulamentului de Minimis, producătorii de tomate în spaţii protejate beneficiază de ajutorul de 3.000 de euro dacă cultivă o suprafaţă minimă de 1.000 de metri pătraţi, de pe care valorifică 2.000 de kg în perioadele 1 ianuarie - 31 mai sau 1 noiembrie - 27 decembrie a anului în curs.
 Cu cei 3.000 de euro, fiecare dintre producătorii de legume incluşi în program îşi poate îmbunătăţi condiţiile de producţie, tomatele producându-se în două cicluri de-a lungul anului.

Niciun comentariu: