luni, 6 august 2018

Sfinţire a Schitului de maici „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ”

Localitatea Horodiştea din judeţul Botoşani, din care face parte şi satul Crăiniceni, locul de naştere al Sfântului Ioan Iacob, s-a bucurat ieri de prezenţa a doi mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Mitropoliei Europei Centrale şi de Nord, au săvârşit slujba de sfinţire a Schitului de maici „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ”, care va funcţiona sub oblăduirea Mănăstirii Vorona.
 Lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu al schitului au început pe data de 17 iunie 2018, sub atenta supraveghere a părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Mănăstirii Zosin şi povăţuitorul duhovnicesc al noii obşti monahale.
 Pe data de 8 iunie 2018, s-a înfiinţat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, prin decizia Permanenţei Eparhiale, Schitul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” - Crăiniceni, ca schit de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona şi a maicii stareţe Teofana Scântei.
 La data de 17 iunie 2018 au fost transferate un număr de trei monahii de la Mănăstirea Vorona şi au început lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu al schitului, sub atenta supraveghere a părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Sfintei Mănăstiri Zosin, care este şi povăţuitorul duhovnicesc al monahiilor şi surorilor din schit.
 Lucrările au constat în transformarea paraclisului ce se afla în proximitatea Casei memoriale a Sfântului Cuvios Ioan Iacob într-o biserică mai spaţioasă. În urma acestor înnoiri, ieri, 5 august, chiar în ziua de prăznuire a Sfântului, la împlinirea a 105 ani de la naşterea lui, IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi IPS Părinte Mitropolit Serafim al Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir. Slujba de târnosire a fost urmată se săvârşirea Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată în curtea aşezământului monahal.
 Peste 2.500 de credincioşi, atât din judeţul Botoşani, cât şi din comunele înfrăţite de peste Prut, au participat la slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, închinându-se, conform tradiţiei, şi în Sfântul Altar al noii biserici.
 Nu au lipsit nici oficialităţile locale şi de peste Prut, precum şi oficialităţi judeţene şi centrale. Răspunsurile la strană au fost date atât de studenţi teologi, cât şi de monahiile de la mănăstirile Vorona şi Varatic.
 La Chinonic au interpretat câteva cântări religioase un grup de copii al Parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” - Straja II.Surse:
https://www.facebook.com/gheorghe.maxim
https://www.facebook.com/geta.rasteanu/

Niciun comentariu: