marți, 25 septembrie 2018

Averizare meteo!


Până miercuri, 26 septembrie 2018, la ora 23, cea mai mare parte din ţară, inclusiv judeţul nostru, este sub avertizare cod galben de vreme rea, fiind anunţate intensificari ale vântului şi răcire accentuată.
 „Vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a ţării, cu rafale în general de 50…60 km/h şi temporar va ploua la început în vest, în centru şi în nord, apoi local şi în celelalte regiuni.
În zona montană, la altitudini de peste 1.800 m, trecător vor fi precipitaţii mixte. Răcirea vremii va continua în jumatatea de nord-vest a teritoriului, iar începând de marţi (25 septembrie) se va resimţi în toată ţara, astfel că valorile termice vor fi cu până la 8 – 10 grade mai coborîte decât cele normale în această perioadă a anului“, conform unui comunicat al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Specialiaştii mai atrag atenţia asupra faptului că vremea rece va persista până spre sfârşitul săptămânii.
 Aşa rezultă şi din estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pe două săptămâni, în perioada 24 septembrie – 7 octombrie 2018, pentru toată Moldova.
„Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori mult mai mici decît cele climatologic specifice, astfel că maximele se vor situa în ecartul mediu de 13…17 grade, iar minimele de 2…6 grade.
 După un scurt interval de încălzire, ce se va concretiza în temperaturi în jurul celor normale, va urma o perioadă cu variaţii de la o zi la alta, regimul termic menţinându-se totuşi în general apropiat de mediile multianuale.
 Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în jurul datei de 29 septembrie şi din nou în intervalul 2 – 6 octombrie“, spun meteorologii.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
 Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 Din întreg intervalul de prognoză cel mai frig va fi astăzi, 25 septembrie şi mîine, 26 septembrie, când la Mileanca mercurul din termomtre nu mai trece ziua de 12, respectiv 13 grade Celsius.
 Nopţile vor fi deosebit de reci, cu valori termice la limita îngheţului, 2 grade Celsius.
 Este foarte probabil să cadă şi brumă.
 Ulterior se mai încălzeşte niţel, iar cel mai bine pare a fi vineri, 28 septembrie, când în zona noastră sunt aşteptate maxime de pînă la 23 de grade.

Niciun comentariu: