marți, 30 octombrie 2018

Cadastrarea gratuită – un eşec!?

Finalizarea cadastrului general la nivelul întregii țări, dar mai ales în judeţul Botoșani pare foarte îndepărtată, judecând după realitatea din teren, deși, de data aceasta, motivul nu e financiar. Cheltuielile sunt suportate din bani europeni și din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
 La ce foloseşte intabularea?
 Fără intabulare, nu se pot elibera autorizațiile de construire a unei case, a unui drum, a unei instalații de apă sau de electricitate, nu se poate dezvolta infrastructura.
Fiecare român are dreptul de a-și intabula, gratuit, proprietatea, mai ales că sunt și bani europeni alocați pentru acest lucru.
 Cadastrarea gratuită a proprietăților a început în anul 2015 și trebuie finalizată până în 2023.
ANCPI finanțează înregistrarea tuturor proprietăților, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), astfel încât cetățenii să nu suporte niciun fel de costuri.
Cei care sunt nevoiți să-și înregistreze proprietățile ajung să suporte din propriul buzunar cheltuieli care pot ajunge până la 1.000 de lei/imobil, în loc să plătească între 60 și 132 de lei/imobil din fondurile puse la dispoziție de ANCPI.
 Din statistica celor de la ANCPI la nivel de ţară, județele care au înregistrat mai puțin de o mie de imobile în perioada 2005-2018: Satu-Mare (117 imobile), Neamț (245 de imobile), Mehedinți (364 de imobile), Covasna (754 de imobile), Giurgiu (762 de imobile), Constanța (782 de imobile) și Sălaj (821 de imobile).
 Unii consideră că primarii se tem că acest cadastru general va scoate la iveală operațiunile imobiliare efectuate la limita legii.
 Iată ce spun unele primării din zona Darabani despre acest subiect: Primăria H: ”Terenurile care pot fi cadastrate sunt intravilan şi extravilan, care aparţin cetăţenilor . Noi avem o sumă alocată de la ANCPI, de la Cadastru, doar că preţul pe parcelă e foarte mic. Cei de la Cadastru oferă 60 de lei pe parcelă. Am scos de trei ori la licitaţie cu aceste sume, dar niciun cadastrist nu vine, pentru că suma este foarte mică. Procedura se va relua, chiar dacă am scos la licitaţie până acum de trei ori”.
 Primăria C: ”Am iniţiat până acum de două ori procedura de licitaţie la preţul de 60 lei. Nu este interes din partea nimănui. Aceeaşi problemă există şi la alte primării din judeţ”.
 Primăria D: ”De doi am organizat licitaţii şi nimeni nu s-a înscris”.
 Primăria P: ”S-au demarat lucrările de înregistrare sistematică pentru unele sectoare cadastrale.  Valoarea pe imobil este neatractivă pentru prestatorii de servicii – 50 de lei în 2017, respectiv 81 de lei.

Niciun comentariu: