duminică, 14 octombrie 2018

Duminica a 21-a după Rusalii



Duminică, 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.
În chip deosebit, ea este cinstită în țara noastră, şi mai ales în Moldova, la Iaşi, deoarece de aproape patru veacuri sfintele ei moaște se găsesc aici, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Dumnezeu.
 Cuvioasa Parascheva este cea mai populară sfântă din Balcani.
 Cinstitele ei moaşte au fost pentru mai bine de un secol, pe rând, la Târnovo (Bulgaria), Belgrad (Serbia) şi Constantinopol (Istanbulul de azi), iar de 377 de ani se află la Iaşi.
 Pelerinajul cu sfintele ei moaşte, în decursul istoriei, prin ţările ortodoxe din sud-estul Europei, se constituie într-o împreună-cinstire a Cuvioasei ca odorul de preţ al popoarelor ortodoxe din Balcani și un simbol al unității Ortodoxiei.
 Din această perspectivă, ­cinstirea Sfintei Parascheva uneşte în rugăciune, în luna octombrie a fiecărui an, neamurile ortodoxe din Balcani.
 Pentru noi, românii, este un privilegiu să avem în ţara noastră moaştele unei sfinte atât de iubite în lumea ortodoxă.
 Mulţi dintre cona­ţionalii noştri înţeleg acest lucru şi an de an merg la Iaşi să o ­cinstească pe Cuvioasa Parascheva în ziua ei de prăznuire.

Niciun comentariu: