marți, 19 februarie 2019

ZIUA BRÂNCUŞI - 19 februarie


Ziua lui Constantin Brâncuși se sărbătorește, începând cu anul 2016, la 19 februarie, fiind ziua nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.
Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Brâncuşi s-a stabilit la Paris, unde s-a stins din viaţă în martie 1957 - a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse -, lăsând moştenire statului român atelierul său şi un număr important de lucrări.
 Statul român, condus de partidul comunist, a refuzat însă să accepte moştenirea lui Brâncuşi.
Astfel, atelierul său a revenit statului francez, iar Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris păstrează lucrările lăsate moştenire statului român prin testament.
 Ansamblul Brâncuşi de la Târgu-Jiu a fost inclus, în 1991, pe lista tentativă a UNESCO.
 În ianuarie 2018, Ministerul Culturii redepus dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuşi pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO.
 Potrivit site-ului Institutului Naţional al Patrimoniului, ansamblul realizat în România este singura lucrare de artă monumentală de amploare creată de Constantin Brâncuşi, care avea la data conceperii proiectului (1935 - 1936) o recunoaştere mondială.
 În ultimii ani, cota de piaţă a lui Constantin Brâncuşi, care a contribuit major la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană, a crescut semnificativ.
Scurtă biografie a sculptorului Constantin Brâncusi:
 - 19 februarie 1876 se naste la Hobiţa, în Oltenia, la Dunărea de Jos.
 - 1884-1887 Frecventează scoala primară. - 1884-1887 Frecventează scoala de Arte si Meserii din Craiova, capitala Olteniei. Dascălii săi – care, exceptându-l pe director, veniseră la vremea aceea din Austria la Craiova – descoperă talentul său artistic, iar prof. Karl, originar din Viena, îl învaţă turnarea bronzului.
-1894 – 1898 Scoala de Arte si Meserii din Craiova. Brâncusi petrece mai mult timp la Viena, în vacanţa de vară a anului 1896, lucrând la Atelierul de tâmplărie artistică Roth si vizitând în timpul liber muzeele de artă.
 -1898 – 1901 Urmează cursurile Scolii de Arte Frumoase din Bucuresti, clasa de sculptură prof. Conrad Hegel, venit din Germania. Se află sub puternica influenţă a sculptorului Karl Störk, născut la Hanau, care lucrează în Bucuresti.
 -1904 – Pleacă la München, pe atunci centrul artei Fin de siecle/Jugendstil, centru al grupării Der Blaue Reiter, unde activau brasoveanul Hans Mattis-Teutsch si ucraineanul Vasili Kandinsky. Frecventează Academia Regală de Arte Frumoase din München. Pinacoteca din München devine spaţiul său de studiu. Orele petrecute aici se vor materializa mai târziu în opere precum Pogany, Măiastra, Prinţesa X sau Leda. Brâncusi este impresionat de statuia "Bavaria" de pe Theresienwiese, despre care spune că este "splendidă". Toamna târziu întrerupe studiul de la München, cutreieră Bavaria pe jos în direcţia Bordensee si călătoreste de la Lindau prin Basel la Paris.
 -1905 – 1907 Frecventează Scoala Naţională de Arte Frumoase din Paris.
 - 1907 Brâncusi îl cunoaste pe Auguste Rodin. Acesta îi oferă propriul atelier pentru a lucra, dar Brâncusi refuză oferta răspunzând că există un proverb românesc după care "La umbra copacilor mari nu creste iarba", dorind să-si urmeze propria cale. Până la izbucnirea primului război mondial, Brâncusi se impusese pe plan artistic la Paris, devenind artistul de frunte al scenei artistice pariziene, europene si americane. Critica de artă elveţiană Carole Giedion-Welcker si profesorul din Köln, Friedrich Teja Bach îl consideră printre cei mai importanţi sculptori ai secolului 20. Operele sale sunt căutate azi pretutindeni în lume si obţin preţuri mari la licitaţiile de artă (milioane de dolari).
 - 1914 Prima expoziţie personală la New York.
 - 1937/1938 Ansamblul sculptural de la Târgu Jiu ridicat în cinstea eroilor români morţi pentru apărarea patriei în primul război mondial.
 - 1956 Donează atelierul său statului francez.
 - Moare la Paris la 16 martie 1957, este înmormântat la cimitirul Montparnasse.

Niciun comentariu: