marți, 30 iulie 2019

Vară capricioasă!

Vara aceasta a fost capricioasă cu puţine zile calde, dar cu perioade mari de precipitaţii abundente, furtuni şi vijelii.
Am sperat ca măcar ultima lună a sezonului să fie mai bună din punct de vedere meteo, dar se pare că nu va fi aşa.
 După cîteva zile mai calde de la final de iulie, august debutează cu un regim termic sub media perioadei, iar cel mai rău este faptul că se întorc ploile.
 Cel puţin aşa rezultă din estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru perioada 29 iulie – 11 august, pentru toată Moldova, publicată pe site-ul ANM.
„În primele trei zile, media maximelor termice se va situa în jurul a 31 de grade, apoi, pînă la finalul primei săptămîni, vremea se va răcori, iar această medie va scădea spre 26 de grade.
În cea de-a doua săptămînă nu vor mai fi variaţii termice semnificative, media maximelor urmînd a se situa în jurul valorii de 28 de grade.
Temperaturile minime vor avea o evoluţie relativ asemănătoare, cele mai ridicate medii ale lor, de 18….19 grade, se vor înregistra în primele patru dimineţi, cele mai coborîte între 4 şi 6 august cînd nu vor mai depăşi 13 grade, iar ulterior acestea se vor situa în jurul a 15 grade.
 Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilităţii atmosferice va fi mai mare în intervalul 2 – 4 august“, conform ANM.
 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
 Sînt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sînt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză va fi cea de azi, 30 iulie, cînd meteorologii anunţă temperaturi de 31 de grade Celsius la umbră.
 După lăsarea întunericului nu sînt schimbări notabile şi pe fondul unui cer mai mult senin minima va fi de 17 grade.
 Ultima zi a lui Cuptor, miercuri 31 iulie, va fi confortabilă, la o maximă care nu trece de 26 de grade, dar după amiază poate să plouă. Noaptea va fi caldă, cu 19 de grade.
 Luna august debutează cu un regim termic mult sub media perioadei şi la amiază nu vor fi mai mult de 22 de grade.
Vestea proastă este că în a doua parte a intervalului vor veni furtuni cu vînt şi descărcări electrice. Peste noapte cerul se degajează şi vor fi cam 19 grade.
Vineri, 2 august. maxima saltă la 28 de grade, vin ceva stropi de ploaie după amiază, iar minima nocturnă va fi de 17 grade.
 Mai rău este faptul că în week-end nu va fi deloc cald, chiar dacă va fi soare.
 Sîmbătă, 3 august, maxima scade pînă la 24 de grade şi după amiază se păstrează condiţiile de ploaie.
 După lăsarea întunericului cerul va fi degajat şi se vor înregistra ce mult 17 grade. La fel vor fi condiţiile meteo şi duminică, 4 august, 24 de grade la prînz, averse în a doua parte a zilei şi o minimă nocturnă de 15 grade.

Niciun comentariu: