luni, 2 decembrie 2019

Vremea de luni până joi


În următoarele zile iarna va începe să își arate pentru prima oară „colții” și în regiunile nordice și centrale ale țării, unde pe parcursul zilei de luni vor cădea pe spații extinse precipitații predominant sub formă de ninsoare, ca urmare a pasajului unui front rece venit dinspre nord-vestul continentului.
 Și temperaturile vor fi în scădere, în cursul zilei de miercuri urmând să se înregistreze valori negative inclusiv ziua în Transilvania și Maramureș.
În sudul și în sud-estul teritoriului vremea se va menține în general normală termic pentru începutul lunii decembrie, aici urmând să cadă doar local unele precipitații mixte în prima parte a zilei de marți.
 În a doua parte a intervalului vremea se va ameliora ca aspect, țara noastră urmând să între sub influența anticiclonului azoric, însă temperaturile se vor menține la cote relativ scăzute, mai ales în Transilvania și Maramureș.

 Luni indeosebi in a doua parte a zilei va ninge pe arii extinse in Transilvania, nordul Moldovei, Maramures si nordul Crisanei, unde local se va depune un strat de zapada de pana la 5-10 centimetri, iar in vestul Muntilor Apuseni pana la 20 de centimetri, potrivit Vremea.ro. Vantul va sufla moderat in estul tarii si la munte si slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Maramures), 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 4-9 grade in Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova.

 Marti vor mai cadea unele precipitatii slabe mixte in prima parte a zilei in sudul extrem al tarii, in jumatatea nordica cerul urmand sa devina variabil. Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova (cu rafale de pana la 60 de km/h in estul regiunii), moderat in Oltenia si Dobrogea si slab (cel mult slab pana la moderat) in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana, 3-8 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-6 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

 Miercuri indeosebi in prima parte a zilei cerul va fi mai mult noros in regiunile intracarpatice (nebulozitate stratiforma), insa nu se vor semnala precipitatii. In sud si est cerul va fi variabil, insa – precum in vest, nord si centru – si aici temperaturile vor scadea usor fata de ziua precedenta. Vantul va sufla moderat in sud-estul tarii si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures si nordul Crisanei, 2-7 grade in sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului si al Olteniei) si 0-5 grade in Moldova.

 Joi cerul va fi mai mult senin in toata tara. Dimineata, tocmai datorita inseninarii cerului se vor crea inversiuni termice, Vremea.ro prognozand ca temperaturile minime se vor apropia de limita gerului in Transilvania si Maramures, iar in depresiunile intramontane izolat se vor inregistra chiar si pana la -15 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in sudul Banatului si in general slab (cel mult slab pana la moderat) in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 0-5 grade in Transilvania si Maramures si 3-8 grade in restul regiunilor, cu cele mai ridicate valori asteptate, surprinzator (datorita fenomenului de foehn, in conditiile unei circulatii vestice a aerului), in nordul Moldovei.

Niciun comentariu: