marți, 17 noiembrie 2020

Ce gusturi simţi mai des dacă ai COVID-19

 

Multitudinea de simptome pe care le dă boala COVID-19 îngreunează diagnosticarea rapidă şi încetinirea răspândirii noului coronavirus.
 La început, febra şi a tusea erau indicatoare bune, apoi multe persoane erau depistate ca urmare a pierderii gustului şi mirosului. 
În unele cazuri, este posibil ca în prima etapă, boala să se manifeste printr-o alterare a gustului, nu neapărat prin pierderea acestuia simţ. În prezent, se ştie că o persoană care îşi pierde simţul gustului sau pe cel al mirosului este indicat să facă un test pentru depistarea COVID-19, deoarece acestea sunt semnele de avertizare ale bolii.
 O serie de pacienţi infectaţi cu SARS CoV-2 au menţionat medicilor că au le-au fost alterate simţul gustului sau al mirosului.
 Este vorba despre un simptom care se numeşte parosmie, o disfuncţie a detectării mirosului care poate afecta capacitatea cuiva de a procesa percepţia aromelor, un semn care apare adesea la persoanele diagnosticate cu COVID-19.
Totuşi, nu doar această boală este răspunzătoare pentru apariţia unei parosmii.
 Există şi alte cauze ale acestui simptom surprinzător.
 Un medic infecţionist de la Şcoala de Medicină a Universităţii Emory din Atlanta a suferit de COVID-19 şi a trecut prin experienţa parosmiei mult după perioada de recuperare. La distanţă de 3 luni de la vindecare, în timp ce bea un pahar de vin roşu, a simţit că băutura ei avea gust de benzină.
 Mai târziu, a observat că şi cafeaua are acelaşi gust.
 Era un semn sigur că simţurile îi sunt afectate. Nici carnea nu mai era ca de obicei, pentru că avea un gust de mere putrede.
 Mulţi pacienţi cu COVID-19 simt miros sau gust de benzină. 
Cercetările nu au explicat încă de ce aceste simptome sunt comune.
 În schimb, au explicat că sunt rezultatul deteriorării terminaţiilor nervoase nazale şi a receptorilor olfactivi.

Niciun comentariu: