marți, 3 noiembrie 2020

Rata de transmisie COVID-19

Lucrarea apartinand Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) este cea mai recentă încercare de a cuantifica rata de transmisie in gospodării a bolii, cercetările anterioare variind foarte mult, dar sugerează în general că adulții sunt factori mai mari de raspandire decât copiii. 
Noua cercetare a CDC a implicat găsirea cazurilor de „indice” sau de pacienți inițiali cu infecție coronavirus confirmată de laborator, în Nashville, Tennessee și Marshfield, Wisconsin, începând din aprilie 2020, potrivit Science Alert. Atât pacienții indicatori, cât și membrii casei lor au fost instruiți de la distanță pentru a completa jurnale de simptome și probe auto-colectate, care au fost fie tampoane nazale, fie probe de salivă, timp de 14 zile. Un total de 191 de persoane de contact înscrise în gospodării a 101 pacienți cu indicii au raportat că nu au simptome în ziua apariției bolii pacientului cu indici.
 În perioada de urmărire, 102 din cele 191 de contacte au avut teste SARS-CoV-2 pozitive, cu o „rată de infecție secundară” de 53%. Dacă aveți COVID-19, 50% din cei cu care locuiti în casă se vor îmbolnăvi în câteva zile.
 Rata de infecție secundară la pacienții cu indice de peste 18 ani a fost de 57%, care a scăzut la 43% când pacientul cu indice avea sub 18 ani. În general, au existat mult mai puțini pacienți cu indice copii decât adulți: 20 față de 82, ceea ce face mai dificilă generalizarea rezultatelor pentru cei sub 18 ani.
 În ceea ce privește caracteristicile gospodăriei, numărul mediu de membri pe dormitor a fost unul, 69 la sută dintre pacienții cu indice au raportat că au petrecut patru sau mai multe ore în aceeași cameră cu unul sau mai mulți membri ai gospodăriei cu o zi înainte și 40 la sută a doua zi după debutul bolii. 40% dintre pacienții cu indice au raportat că au dormit în aceeași cameră cu unul sau mai mulți membri ai gospodăriei înainte de debutul bolii și 30% după debutul bolii.
 O altă constatare importantă a studiului a fost că mai puțin de jumătate dintre membrii gospodăriei cu infecții confirmate au raportat simptome la momentul detectării infecției pentru prima dată și mulți au raportat că nu au simptome pe parcursul a șapte zile de urmărire. Acest lucru subliniază potențialul de transmisie pentru contactele secundare asimptomatice.

Niciun comentariu: