Contractele individuale de muncă ale angajaților din învățământ trimiși în judecată pentru comiterea unor infracțiuni sexuale sau de violență vor putea fi suspendate la punerea în mișcare a acțiunilor penale, nu la finalizarea procesului, potrivit unui proiect ce a fost adoptat luni de senatori.
Prin adoptarea acestei măsuri se dorește eliminarea situațiilor în care profesori ce au abuzat elevi sau alte persoane predau în continuare în școli, deoarece, acum, contractele acestora de muncă nu se suspendă odată cu începerea cercetărilor.
Mai exact, așa cum apare în proiectul de lege ce se îndreaptă acum spre votul final din Parlament, cel al deputaților, se vor introduce noi prevederi în Legea educației naționale nr. 1/2011, astfel încât contractele de muncă ale salariaților din învățământ să se suspende de drept în situațiile în care aceștia:
-au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale contra persoanei, săvârșite cu intenție, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;
-au fost reținuți, arestați la domiciliu, arestați preventiv, puși sub control judiciar sau control judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina lor au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu.
De asemenea, contractele de muncă ale angajaților din învățământ se vor suspenda și pentru alte motive, de exemplu, cum sunt cele prevăzute de Codul muncii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu