marți, 1 martie 2022

1 Martie – Mărțișor

 

Ziua de mărțișor este strâns legată de două legente cunoscute și acum în popor, care spun povestea primilor vestitori ai primăverii.
 De asemenea, legendele dezvăluie și semnificația culorii pe care o are mărțișorul, alb și roșu.
 În ceea ce privește prima legendă, se spune că Soarele a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna.
 Un om cu mult curaj a plecat în căutarea zmeului pentru a elibera Soarele, însă lupta nu a descurs așa cum se aștepta. Viteazu a fost rănit, iar sângele i-a curs pe zăpada albă. 
La scurt timp de la eveniment, ghiocei, vestitori ai primăverii, au răsărit în locul în care eroul a fost rănit.
 Cea de-a doua legendă spune povestea Primăverii, care a ajutat un ghiocel să crească, dând zăpadă jos de pe el. Pentru fapta sa, Primăvara a fost pedepsită de iarna grea și necruțătoare, care a trimis frig și ninsoare pentru a îngheța micuțul ghiocel.
 Primăvara și-a dorit să ajute din nou ghiocelul și să-l încălzească cu mâinile sale, însă s-a rănit la un deget, iar picături de sânge au curs pe zăpada albă și pe ghiocel.
 Astfel, Primăvara a reușit să învingă iarna necruțătoare, iar ghiocelul a revenit la viață, conform sursei citate mai sus.
 Deși nu se cunoaște date exacte despre perioada în care mărțișorul a apărut, oamenii din popor estimează că această tradiție ar fie veche de sute de ani. Frumoasa sărbătoarea a fost preluată și de vecinii noștri din Moldova și Bulgaria. 
Mărțișorul este o tradiție foarte cunoscută în poporul românesc, iar obiceiurile sunt nelipsite în această zi de sărbătoarea.
 Oamenii poartă obiectul micuț începând cu data de 1 martie pentru a avea noroc tot anul, a fi sănătoși și „curați ca argintul”. 
De asemenea, tradiția spune că mărțișorul trebuie purtat două săptămâni sau toată luna martie pentru că aduce optimisms, speranță și sinceritate.

Niciun comentariu: