luni, 29 august 2022

Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

 

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru că pe 1 septembrie începe noul an.
 Pe 29 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan , cel care i-a botezat pe cei păcătoși în râul Iordan și care i-a pregătit calea lui Iisus pe pământ. 
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, tatăl sau a fost preotul Zaharia și mama sa, Elisabeta, a fost descendentă din neamul lui Aaron. Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în Bibilie ca „naintemergătorul Domnului”, misiunea acestuia fiind de a pregăti calea și oamenii pentru venirea lui Isus Hristos și de a-i boteza pe cei care se pocăiau în râul Iordan. Conform Evangheliei după Matei, Sfântul Ioan le transimitea oamenilor următorul mesaj: „pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”, scrie doxologia.ro. Sfântul Ioan Botezătorul a fost întemnițat de Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, deoarece l-a criticat pe acesta pentru ca a luat-o în căsătorie pe cumnata sa, Irodiada.
 Potivit Evangheliei, cu ocazia sărbătoririi zilei sale de naștere, Irod a cerut ca fiica Irodiadei, Salomeea să-i danseze.
 Fermecat de dansul tinerei, Iord i-a spus că-i dă jumătate din împărație, însă fata a vrut mai mult de atât. La îndemnul mamei sale, care îl ura pe Sfântul Ion, Salomeea i-a cerut capul acestuia. Îngrozit de cererea Salomeei, Irod s-a conformat până la urmă și a poruncit să-i fie tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru a-i demonstra Salomeei că i-a respectat porunca, i-a adus capul Sfântului Ioan pe o tavă de argint. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost dus de cei care îl iubeau în orașul Samaria, unde a fost îngropat.
Potrivit istoricilor Rufinus și Teodoret, în anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaște au fost arse. 
Restul osemintelor au fost duse la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar pe 27 mai 395, au fost așezate în biserica care-i poartă numele.
 Despre capul Sfântului, istoricii Nichifor și Simeon Metafrastul au spus, că a fost îngropat separat, în fortăreața Machaerus (zona Marea Moartă) sau în palatul lui Irod din Ierusalim.
În prezent, partea occipitală a capul Sfântului Ioan Botezătorul se află în interiorul Moscheii Omeiazilor din Damasc, iar partea frontală, la Catedrala din Amiens (Franţa).

Niciun comentariu: