vineri, 14 octombrie 2022

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi

 

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea. 
A fost crescută de părinţi în frică de Dumnezeu şi în deprinderea faptelor bune creştineşti, dar mai ales în deprinderea rugăciunii, a postului şi a miloste­niei. 
Mergând la Ierusalim să se închine Sfintelor Locuri ale Pătimirilor Domnului a trecut prin pus­tia Iordanului şi aflând o mănăstire de fecioare a intrat într-însa pentru a aduce laude lui Dumnezeu. 
După mulţi ani petrecuţi în acea mănăstire, pe când avea 25 de ani, s-a întors în patria sa, unde a mai trăit încă doi ani în post şi rugăciune, rugându-se pentru sine şi pentru toată lumea, apoi şi-a dat obştescul sfârşit în mâinile preaiubitului ei Mire, Hristos- Domnul. 
Trupul ei a fost îngropat lângă biserică, iar trecând mai mulţi ani, Dumnezeu a descoperit moaştele ei, prin vedenii, şi le-a proslăvit cu faceri de minuni. 
Căci bolnavii şi demonizaţii dobândeau tămăduiri doar atingându-se de trupul sfintei. 
În anul 1235, moaș­tele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea, al românilor și bulgarilor (1218-1241), și au fost așe­zate cu cinste la Târnovo.
 În anul 1396 au fost strămutate la Belgrad, apoi, în anul 1521, au fost aduse la Constantinopol.
 Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) le-a adus din Cons­tantinopol la Iași, în anul 1641, la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”. 
Astăzi, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se află în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Niciun comentariu: