sâmbătă, 18 februarie 2023

 

În acest an, Moșii de Iarnă 2023 pică sâmbătă, pe 18 februarie, zi numită și Sâmbăta Morților. 
Această dată este fix înainte de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, cunoscută și sub numele de Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, serbată anul acesta pe 18 februarie 2023.
 Moșii de iarnă sunt, de fapt, o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice. 
Este ziua cunoscută și ca Sâmbăta Morților, iar ritualul prevede ca în fiecare biserică să se oficieze Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului. 
În această zi se spun rugăciunile înălțate de către cei vii pentru odihna veșnică a celor dispăruți și pentru iertarea păcatelor lor. 
Biserica a ales zile speciale din an în care să le amintească credincioșilor de datoria pe care o au față de străbuni. 
Pomenirea morților la români Pe lângă Moșii de iarnă, în Biserica ortodoxă sunt și alte sâmbete dedicate celor adormiți.
La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, pomelnicul în care se trec numele celor plecaţi la Domnul şi lumânări.
 Acum se împart, pe lângă bucate alese, și blide, vase noi cu mâncare. 
Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. 
Moșii de iarnă se mai numesc și Moșii de piftii sau Sâmbăta Piftiilor.

Niciun comentariu: